Νέα συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας το απόγευμα

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 10:27
UPD:12:05

Νέο γύρο διαβουλεύσεων με την τρόικα ξεκινά στις 18.30 ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, καθώς απομένει η οριστικοποίηση και νομοθέτηση των μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ, για να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ.

Νέο γύρο διαβουλεύσεων με την τρόικα ξεκινά στις 18.30 ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, καθώς απομένει η οριστικοποίηση και νομοθέτηση των μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ, για να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ.. Σε δηλώσεις του ο υπουργός διευκρίνισε ότι η ελληνική πλευρά διεκδικεί επιπλέον 5 δισ., που αποτελούν τη δόση του Σεπτεμβρίου.

Το χρονοδιάγραμμα για την αποδέσμευση των χρημάτων έχει μετατεθεί πλέον στον Νοέμβριο, για τον λόγο αυτόν οι επόμενες εβδομάδες, με καταληκτικό ορίζοντα την συνεδρίαση του Eurogroup στις 12/11 θα είναι καθοριστικές.

Ο ενδιάμεσος σταθμός είναι η σύνοδος κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου, όπου θεωρείται βέβαιο ότι το ελληνικό ζήτημα θα είναι στην κορυφή της ατζέντας. Εάν έως τότε έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, η κυβέρνηση αναμένει από τους ευρωπαίους ηγέτες μια ισχυρή πολιτική δήλωση στήριξης της Ελλάδας, αλλά και μια παρότρυνση προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσουν το συντομότερο το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της βοήθειας.

Το αμέσως επόμενο διάστημα η ελληνική πλευρά πρέπει να φανεί συνεπής απέναντι στις 89 προαπαιτούμενες δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί για το 2013 και το 2014, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης.

Δεύτερο αγκάθι αποτελεί η βιωσιμότητα του χρέους, δεδομένου ότι το ΔΝΤ απαιτεί περαιτέρω «κούρεμά» του, αυτή τη φορά από τον επίσημο τομέα, κάτι το οποίο δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι για τα διμερή δάνεια που έδωσαν στην Ελλάδα, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης για τα ομόλογα που κατέχουν.

Στο τραπέζι η επιμήκυνση

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι πλέον οι δανειστές μιλούν σοβαρά για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος και δήλωσε βέβαιος πως θα δοθεί.

Οσον αφορά το θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας, όταν το πρόγραμμα παραταθεί μέχρι και το 2016, κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η επιμήκυνση μπορεί να δοθεί χωρίς επιπλέον χρήματα από την Ευρωζώνη και ξεκαθάρισε ότι στόχος παραμένει η χώρα να έχει λόγο χρέος προς ΑΕΠ το 2020 στο 120%. Θα δημιουργηθεί, λόγω της επιμήκυνσης, χρηματοδοτικό κενό 12 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να καλυφθεί από τα 8 δισ. ευρώ από κονδύλια του ΔΝΤ που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για το ενδεχόμενο μεγαλύτερης ύφεσης και από σημαντική μείωση επιτοκίων, με μείωση του κόστους δανεισμού από τον EFSF.

ΣΥΡΙΖΑ: Διαμάχη Γερμανών-ΔΝΤ στις πλάτες των Ελλήνων για νέο κούρεμα

Για διαμάχη Γερμανών-ΔΝΤ στις πλάτες των Ελλήνων για νέο κούρεμα έκανε λόγο, μιλώντας στην τηλεόραση του Αntenna, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Η ουσία του πράγματος είναι η εξής: Το ΔΝΤ, βάζοντας κάτω τα νούμερα και βλέποντας ότι το δημόσιο χρέος, το 2013, θα φτάσει το 182% του Α.Ε.Π, παρά τις αιματηρές θυσίες εκατομμυρίων Ελλήνων, βλέπει ότι χρειάζεται νέο κούρεμα του χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό οι Γερμανοί δεν το θέλουν».

«Επομένως», όπως υποστήριξε « ένας από τους λόγους που υπάρχει αυτή η καθυστέρηση στην έκθεση της Τρόικας, στη δόση, ακόμη και οι «τσαμπουκάδες» του Τόμσεν, είναι η διαμάχη Γερμανών – ΔΝΤ στις δικές μας πλάτες».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα