ΔΝΤ: Σήμα κινδύνου για μαζικές πωλήσεις τραπεζικού ενεργητικού

Στην Ευρωζώνη
Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 12:13
UPD:12:13

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι «η φυγή κεφαλαίων και ο κατακερματισμός της αγοράς υπονομεύουν τα θεμέλια της Ένωσης, τη συνοχή των αγορών και την αποτελεσματικότητα της κοινής νομισματικής πολιτικής».

Στην πώληση στοιχείων ενεργητικού τουλάχιστον 2,8 τρισ. δολαρίων θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να προχωρήσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αν η πολιτική ηγεσία της Ευρωζώνης δεν αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση κρατικού χρέους, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ποσό θα μπορούσε να ανέλθει έως και τα 4,5 τρισ. δολάρια εάν η κρίση οξυνθεί, υποστηρίζει το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία «Έκθεση Παγκόσμιας Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας».

«Εκτιμούμε ότι οι καθυστερήσεις στην επίλυση της κρίσης έχουν αυξήσει το αναμενόμενο μέγεθος μείωσης των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών», επισημαίνει το Ταμείο.

Ενώ στην προηγούμενη αντίστοιχη έκθεσή του, τον Απρίλιο, το ΔΝΤ υποστήριζε ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρωζώνης πρέπει να σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση της κρίσης κρατικού χρέους, στην έκθεση Οκτωβρίου καθιστά σαφές ότι «απαιτείται πλέον μεγαλύτερη ταχύτητα» στην κατεύθυνση αυτή.

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ακόμη πως βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία μεταφοράς κεφαλαίων από χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, προς περισσότερο οικονομικά σταθερές χώρες ή και εκτός Ευρωζώνης.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι «η φυγή κεφαλαίων και ο κατακερματισμός της αγοράς υπονομεύουν τα θεμέλια της Ένωσης, τη συνοχή των αγορών και την αποτελεσματικότητα της κοινής νομισματικής πολιτικής». Τονίζει, εξάλλου, πως η κρίση της Ευρωζώνης παραμένει η κυριότερη απειλή για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα