Συνεχίστηκε τον Ιούνιο η επέκταση του μεταποιητικού τομέα

Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2002 15:42
UPD:15:51

Για έβδομο συνεχή μήνα συνεχίστηκε τον Ιούνιο η επέκταση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας NTT Research και του Ελληνικού Ινστιτούτου Προμηθειών, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, ο εποχικώς προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στις 53,8 μονάδες και αποτελεί μία από τις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης. Ωστόσο, το επίπεδο του δείκτη ήταν χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο του Μαϊου, όταν είχε διαμορφωθεί στο 54,5, υποδηλώνοντας ότι ο ρυθμός επέκτασης έχει επιβραδυνθεί.

Οπως αναφέρεται στην έρευνα, η συνεχιζόμενη ανάπτυξη τον Ιούνιο αντανακλά την περαιτέρω αύξηση στην παραγωγή, τις νέες παραγγελίες, τις προμήθειες και την απασχόληση. Αισθητά ωστόσο ήταν ορισμένα προβλήματα από την πλευρά των προμηθευτών, καθώς οι χρόνοι παράδοσης αυξήθηκαν και οι τιμές εισροών σημείωσαν άνοδο. Παράλληλα, μολονότι οι πωλήσεις στο εξωτερικό εξακολούθησαν να σημειώνουν ανοδική πορεία, κάποιο σχετικό «πάγωμα» της ανάπτυξης στις κύριες αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής σήμαινε ότι η ανάπτυξη των εξαγωγών δεν ήταν τόσο εύρωστη όσο το Μάιο.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης PMI προκύπτει από τους επιμέρους δείκτες οι οποίοι καταγράφουν μεταβολές στην παραγωγή, τις νέες παραγγελίες, τα επίπεδα απασχόλησης, το χρόνο παράδοσης προμηθειών και το ύψος των αποθεμάτων. Οπως για όλους τους δείκτες στην έρευνα αυτή, όταν ο δείκτης βρίσκεται πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων η βιομηχανική παραγωγή αναπτύσσεται, ενώ όταν υποχωρεί κάτω από το επίπεδο αυτό υποδεικνύει κάμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα