Γ. Στουρνάρας: Συμφωνία τις επόμενες μέρες

Αναχωρεί την Τετάρτη η τρόικα
Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012 23:20
UPD:17/10/2012 00:22

Για την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι, παρά τις όποιες εντάσεις αυτούς τους δύο μήνες των σκληρών διαπραγματεύσεων, επέδειξαν πνεύμα καλής συνεργασίας και πρότειναν συμβιβαστικές λύσεις.

Αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας ενώ παράλληλα διαπίστωσε σημαντική πρόοδο στις διαβουλεύσεις των τελευταίων μηνών. Όπως είπε, υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία αναμένεται να κλείσουν τις επόμενες ημέρες.

Για την τρόικα είπε ότι, παρά τις όποιες εντάσεις αυτούς τους δύο μήνες των σκληρών διαπραγματεύσεων, επέδειξαν πνεύμα καλής συνεργασίας και πρότειναν συμβιβαστικές λύσεις. Ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό για να βρεθούν λύσεις στα δύσκολα προβλήματα που υπάρχουν ενώ για το χρονοδιάγραμμα ενεργειών σημείωσε ότι παραμένει σε ισχύ όπως έχει τεθεί ως τώρα.

Σχετικά με το θέμα της αγοράς εργασίας δήλωσε πως υπήρξε πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και τις επόμενες ημέρες ο κ. Βρούτσης θα προτείνει λύσεις στα θέματα που έχουν ανακύψει.

«Το υπουργείο Οικονομικών, που είναι ο θεματοφύλακας της ευστάθειας της οικονομίας, δεν θα παύσει να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, ακόμη και όταν αφορούν άλλα υπουργεία», κατέληξε ο υπουργός.

Την ίδια ώρα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι το πακέτο των μέτρων ανέρχεται στο ποσό των 13,5 δισ. ευρώ σημειώνοντας ότι χωρίς την επιμήκυνση τα μέτρα θα ήταν 18 δισ. ευρώ. Η συμφωνία είναι κοντά εκτιμούν και προσθέτουν ότι έχουν βρεθεί όλα τα μέτρα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πλέον η τρόικα δουλεύει με βάση σενάρια επιμήκυνσης ενώ για τις εκτιμήσεις σχετικά με την ύφεση δηλώνουν ότι βρέθηκε συμβιβαστική λύση συμφωνώντας και οι δύο πλευρές στο 4,2% για το 2013.

Για τα εργασιακά οι προσπάθειες εστιάζονται στο να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις και προσθέτουν ότι οι επικεφαλής της τρόικας έχουν δεχθεί τον κορμό της φορολογικής μεταρρύθμισης αλλά θέλουν να δουλέψουμε και τις επιπτώσεις στα έσοδα και το μακροοικονομικό περιβάλλον πάνω στα δικά τους μοντέλα.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η εκταμίευση της δόσης αναμένεται στα μέσα Νοεμβρίου και η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους αναμένεται πριν από τις αμερικάνικες εκλογές.

Σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις διαπίστωσε και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών όπου συναντήθηκε με τον Γ. Στουρνάρα και τον Γ. Βρούτση. «Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα πολιτικής ενώ για τα λίγα που απομένουν θα καταλήξουμε σύντομα», πρόσθεσε.

Η τρόικα αναχωρεί αύριο από την Ελλάδα και αναμένεται να επιστρέψει από την ερχόμενη εβδομάδα, oπότε και θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει λύση και εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστεί η απόκλιση που υπάρχει αυτή τη στιγμή και να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Αποχωρώντας ο κ. Βρούτσης είπε ότι το υπουργείο Εργασίας θα αναλάβει πρωτοβουλίες τις οποίες θα ανακοινώσει από αύριο.

Προηγήθηκε ενημέρωση των κυβερνητικών εταίρων από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας στη Βουλή. Τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αξιώσεις της τρόικας για τα εργασιακά μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους.

Σε δηλώσεις του μετά την τρίωρη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, ο Ευ. Βενιζέλος έκανε συγκεκριμένα λόγο για «σκόπιμες καθυστερήσεις» εκ μέρους της τρόικας στις διαπραγματεύσεις για τις εργασιακές σχέσεις. Οι συζητήσεις πρέπει να κλείσουν, αλλά όχι «όπως-όπως» και «όσο-όσο», ανέφερε.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα εργασιακά τόνισε ότι το σημείο στο οποίο φτάσαμε τον περασμένο Φεβρουάριο είναι το «ακραίο σημείο» και επανέλαβε ότι άλλες παρεμβάσεις δεν βοηθούν, καθώς και ότι είναι λανθασμένη η «εμμονή» της τρόικας στο συγκεκριμένο θέμα.

ΠΑΣΟΚ

Επεσήμανε παράλληλα ότι το πακέτο μέτρων που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή θα πρέπει να είναι το τελευταίο, εσωτερικά δίκαιο, αλλά και να συνοδεύεται από ουσιαστικά αντίβαρα άμεσης εφαρμογής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως ο «σκληρός πυρήνας» κρατών και άλλων παραγόντων της Ευρωζώνης «παίζει με τη φωτιά» και για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη και γνωστοποίησε πως ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αναδείξει στη Σύνοδο Κορυφής τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη χώρα μας.

Οι αλλαγές που ζητεί η τρόικα δεν βοηθούν την ανταγωνιστικότητα και δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, σύμφωνα με δηλώσεις συνεργατών του Ευάγγελου Βενιζέλου που μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Σε ερώτηση για το τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ εάν, όπως είπε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δεν ψηφίσει αυτές τις αλλαγές το κόμμα του, οι ίδιες πηγές είπαν πως «αν δεν τα ψηφίσει ο κ. Κουβέλης, δεν θα τα ψηφίσει κανείς».

Μάλιστα τόνισαν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τις δηλώσεις του έστειλε το μήνυμα στους εταίρους και την τρόικα ότι «παίζουν με τη φωτιά» και ότι «δεν έχουμε θέμα Ελλάδας αλλά θέμα Ευρωζώνης».

Οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν ότι είναι διαφορετικό ζήτημα η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και διαφορετικό ζήτημα η διευθέτηση της μετά του προγράμματος περιόδου. Σε σχετική ερώτηση, ανέφεραν ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν αφορά σε «κούρεμα» του χρέους αλλά σε μείωσή του με τους τρεις τρόπους που έχει παρουσιάσει ο κ. Βενιζέλος και οι οποίοι δεν επιβαρύνουν τους φορολογούμενους άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε.

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα ψηφίσει μέτρα που ανατρέπουν τα εργασιακά, δήλωσε κατηγορηματικά ο Φώτης Κουβέλης.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, οι αξιώσεις των δανειστών στοχεύουν σε ισοπέδωση και διαμελισμό των εργασιακών δικαιωμάτων και υπερβαίνουν τις αντοχές της κοινωνίας.

Bεβαίως χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές, σημείωσε ο κ. Κουβέλης προσθέτοντας όμως ότι δεν είναι διαρθρωτική αλλαγή το να αξιώνουν να ισοπεδωθούν τα εργασιακά δικαιώματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλο το πακέτο των μέτρων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα αλλά σε συνδυασμό με τη χρονική επιμήκυνση και με τη δυνατότητα της χώρας να αποσύρει μέτρα στο βαθμό που θα υπάρχουν έσοδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, οι τρεις αρχηγοί δεν δέχθηκαν να αυξηθούν από 4.500 σε 6.000 τα ένσημα, προκειμένου να κατοχυρώνεται η κατώτατη σύνταξη, να καταργηθούν τα ειδικά και τα εποχικά επιδόματα ανεργίας, να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για τη διανομή των δωρεάν βιβλίων στους φοιτητές, να υπάρχουν δίδακτρα για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Στον αντίποδα, φέρεται να υπάρχει συμφωνία των αρχηγών για φορολόγηση με συντελεστή 28% όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μορφής, ενώ είναι ενδεχόμενο να φορολογούνται με τον συγκεκριμένο συντελεστή και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλη μία θεατρική παράσταση σε δραματικούς τόνους

Η ελληνική κοινωνία παρακολούθησε και σήμερα άλλη μία θεατρική παράσταση σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της για απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου και συνεργάζεται στενά με την τρόικα για μείωση μισθών και συντάξεων, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, κατεδάφιση του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

Όπως υποστηρίζει, το μεγαλύτερο μέρος των εργασιακών μέτρων έχει ήδη ψηφιστεί και συμφωνηθεί από το Φεβρουάριο του 2012 και άρα οι όποιες πρόσκαιρες αντιδράσεις είναι απολύτως υποκριτικές.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Στήνουν σκηνικό επαπειλούμενου εργασιακού Μεσαίωνα

Για «δήθεν αντίσταση» των κυβερνητικών εταίρων έκαναν λόγο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

«Λυπούμαστε γιατί οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα έστησαν ένα δραματικό σκηνικό επαπειλούμενου εργασιακού Μεσαίωνα ο οποίος τους επιτρέπει να αναπτύξουν μια δήθεν στάση αντίστασης και αντίδρασης προκειμένου, όλοι μαζί τις επόμενες ημέρες, να δηλώσουν την ικανοποίησή τους γιατί τελικά θα έχουν καταφέρει να μας επιστρέψουν στον 19ο αιώνα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, προσθέτοντας: «Κανείς δεν πρόκειται να τους ευχαριστήσει και να τους ανταμείψει για αυτό το δήθεν επίτευγμα».

Σε γενικό συναγερμό καλεί το ΚΚΕ ενάντια στα μέτρα

Μπροστά στις εξελίξεις που διαδραματίζονται, μία πρέπει να είναι η απάντηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων: γενικός συναγερμός για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας και όλοι στους δρόμους για να ματαιωθούν τα βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης και ΕΕ, υπογραμμίζεται σε σχόλιο του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χρυσή Αυγή: Κουβέλης και Βενιζέλος υποκρίνονται

Για υποκρισία κατηγορεί τον Φ. Κουβέλη και τον Ευ. Βενιζέλο η Χρυσή Αυγή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «παριστάνουν τις νεαρές παρθένες, υποκρινόμενοι πως αντιστέκονται στα επονείδιστα μέτρα της τρόικα, μες στην αγωνία τους να περισώσουν ό,τι έχει απομείνει από τα κομματίδιά τους».

Ο ελληνικός λαός «δεν τρώει κουτόχορτο» και έχει ήδη αντιληφθεί πού μας οδηγούν τα εγχώρια φερέφωνα των διεθνών τοκογλύφων, προσθέτει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα