Γαλλο-γερμανικός συμβιβασμός για τραπεζική εποπτεία από το 2013

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012 06:43
UPD:10:16

Σε συμφωνία κατέληξαν οι ευρωπαίοι ηγέτες, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την έκταση της τραπεζικής εποπτείας στη ζώνη του ευρώ, καθώς Γαλλία και Γερμανία βρήκαν τελικά μια συμβιβαστική λύση.

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις αποφασίστηκε ότι το Βερολίνο παίρνει τη σταδιακή εφαρμογή του μηχανισμού, και το Παρίσι την απόφαση για την εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, των 6000 τραπεζών της ευρωζώνης.

Αυτό σημαίνει ότι οι γερμανικές Landesbanken θα υπόκεινται στο μηχανισμό εποπτείας, σε αντίθεση με ό,τι επιθυμούσε το Βερολίνο, αλλά μόνο από τον Ιανουάριο του 2014, δήλωσε γαλλική κυβερνητική πηγή.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ανέφερε ότι η ενιαία ευρωπαϊκή εποπτική αρχή για τις τράπεζες, θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του 2013.

«Δίνουμε στους υπουργούς Οικονομικών μας το φιλόδοξο έργο της θέσπισης ενός νομικού πλαισίου (για την εποπτεία) από την 1 Ιανουαρίου του 2013. Στη συνέχεια η τραπεζική εποπτεία θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του 2013», είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον προσεχή Δεκέμβριο, θα οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για τη βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση στη ζώνη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, ενώ αρνήθηκε ότι πρόκειται για προϊόν συμβιβασμού.

«Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής της τραπεζικής εποπτείας δεν υπήρξε συμβιβασμός, συναντηθήκαμε στην ίδια θέση», δήλωσε ο Ολάντ κάνοντας λόγο για μια «τέλεια συμφωνία με τους γερμανούς φίλους μας οι οποίοι κατάλαβαν, και εμείς επίσης, πως η τραπεζική ένωση πρέπει να έχει στάδια».

Ερωτηθείς σχετικά με τη γερμανική ιδέα για έναν ευρωπαίο υπερεπίτροπο με δικαίωμα βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς, την υποία υποστήριξε λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής η Αγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος απάντησε: «Είναι μια θέση απολύτως σεβαστή, αλλά η οποία δεν συζητήθηκε απόψε».

Νωρίτερα πάντως η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε με «πόλεμο» μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας. Σύμφωνα με όσα δημοσιοποιήθηκαν η καγκελάριος Μέρκελ έθεσε ως προτεραιότητα να ενισχυθεί η πειθαρχία στην ΕΕ, με το επιχείρημα ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων μπορεί να έχει δικαίωμα αρνησικυρίας για τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών.

«Το θέμα δεν είναι η δημοσιονομική ένωση είναι η τραπεζική ένωση» απάντησε η Γαλλία. Για να επιλύσουν τις διαφορές τους, οι δύο ηγέτες είχαν μάλιστα κατ' ιδίαν συνάντηση λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, η οποία οδήγησε σε κάποια πρόοδο, στην προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση του ευρώ, οι ευρωπαίοι είχαν συμφωνήσει να εξετάσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό «στο τέλος του 2012».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Γαλλία, είχαν πιέσει για τον άμεσο τραπεζικό μηχανισμό εποπτείας που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2013. Ωστόσο, η Γερμανία είχε δείξει απροθυμία για το χρονοδιάγραμμα, κρίνοντας το μη ρεαλιστικό.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα