Ικανοποίηση για την πρόοδο στην Ελλάδα

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012 06:25
UPD:12:08

Την ικανοποιητική πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα μας και τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού χαιρετίζουν σε κοινή δήλωσή τους για την Ελλάδα οι 17 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

A- A A+

Την «ικανοποιητική πρόοδο» που έχει σημειωθεί στη χώρα μας και τις «αξιοσημείωτες προσπάθειες» του ελληνικού λαού χαιρετίζουν σε κοινή δήλωσή τους για την Ελλάδα οι 17 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα.

Ειδικότερα, οι «17» αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της χώρας και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες με την τρόικα και τονίζουν ότι το Eurogroup, στις 12 Νοεμβρίου, θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις. Η δήλωση των «17» έχει ως εξής:

«Καλωσορίζουμε την πρόοδο που σημείωσαν η Ελλάδα και η τρόικα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τις πολιτικές που διέπουν το πρόγραμμα προσαρμογής και προσβλέπουν στην οριστικοποίηση της αξιολόγησης. Το Eurogroup θα εξετάσει το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης υπό το φως της έκθεσης της τρόικας και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

Καλωσορίζουμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και χαιρετίζουμε τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Ικανοποιητική πρόοδος έχει σημειωθεί, προκειμένου να επανέλθει σε τροχιά το πρόγραμμα προσαρμογής. Αναμένουμε από την Ελλάδα να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος.

Αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πιο ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας, να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός δημόσιος τομέας. Αυτές οι προϋποθέσεις θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιτύχει ανάπτυξη και να διασφαλίσει το μέλλον της στην Ευρωζώνη».

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.

Ο κ. Ρόμπεϊ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις «αξιοθαύμαστες προσπάθειες» του ελληνικού λαού και τόνισε ότι η δήλωση των ηγετών της Ευρωζώνης συνιστά ξεκάθαρο μήνυμα.

Σημείωσε ότι οι «17» αναμένουν από την Ελλάδα να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ενθαρρύνουν τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος.

Αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πιο ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας, να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός δημόσιος τομέας, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίος είπε ότι αυτές οι προϋποθέσεις θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιτύχει ανάπτυξη και να διασφαλίσει το μέλλον της στην ευρωζώνη.

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. Υπογράμμισε ακόμη ότι κοινή επιθυμία των ευρωπαίων ηγετών είναι να παραμείνει η χώρα μας στο ευρώ και τόνισε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα ήταν σχετικά σύντομη.

Συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ

Σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε νέα συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2245645 .

Χθες, κατά την παρέμβασή του υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την αποστολή της και ζήτησε την καταβολή ολόκληρης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2245535 .

Προτεινόμενα για εσάς