Μεγάλη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 02 Ιουλίου 2002 19:06
UPD:19:09

ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων 13 ετών υποχώρησε σήμερα η μετοχή του γαλλο-αμερικανικού ομίλου Vivendi-Universal.

Έντονες ανησυχίες προκάλεσε δημοσίευμα της γαλλικής "Le Monde", σύμφωνα με το οποίο η εν λόγω εταιρεία επιχείρησε να «φουσκώσει» τα οικονομικά της αποτελέσματα για τη χρήση του 2001

«Υπάρχει έντονη αβεβαιότητα γύρω από τη Vivendi και η παραμικρή φήμη ασκεί ισχυρές πιέσεις στη μετοχή της», δήλωσε στο "Reuters" γάλλος χρηματιστής.

Αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία της μετοχής της είχε και η απόφαση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody's Investors Service να υποβαθμίσει την αξιολόγησή του για το χρέος του ομίλου.

Η Moody's επικαλέστηκε ανησυχίες για το κατά πόσον ο υπ' αριθμόν δύο, παγκοσμίως, όμιλος μέσων ενημέρωσης είναι σε θέση να μειώσει το χρέος του, όπως σχεδίαζε.

Τελικώς, η μετοχική τιμή της Vivendi υποχώρησε κατά 26,78%, στα 17,5 ευρώ, αν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι απώλειές της υπερέβησαν το 40%.

Οι ισχυρές πιέσεις στον τίτλο της παραπάνω εταιρείας οδήγησαν το δείκτη CAC 40 στο χρηματιστήριο του Παρισιού σε σημαντική υποχώρηση κατά 4,15%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι υπόλοιποι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 4.532,3 μονάδες μειωμένος κατά 3,28%, ο δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.970,63 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 3,33%, ενώ δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 3,51%, στις 4.213,69 μονάδες.

Εκτός από τον κλάδο των ΜΜΕ, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν επίσης οι κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι γαλλικές τράπεζες Societe Generale, Credit Lyonnais και BNP Paribas με τη μετοχή της τελευταίας να κλείνει κατά 9,6% χαμηλότερα σε σχέση με χθες.

Από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, τις μεγαλύτερες απώλειες (8%) κατέγραψε ο τίτλος της γαλλικής εταιρείας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Alcatel.

Επιλεκτικές τοποθετήσεις παρατηρήθηκαν σε κλάδους οι οποίοι εμπεριέχουν μικρότερα ποσοστά ρίσκου, όπως είναι οι καπνοβιομηχανίες και οι εταιρείες τροφίμων.

Οι μετοχές της βρετανικής British American Tobacco και της ολλανδικής Nestle ενισχύθηκαν κατά 3,5% και 0,8% αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα