Λογιστική... τρομοκρατία

Πανικός στην Ευρώπη από τη Vivendi
Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2002 00:01
UPD:09:05

Ο ΘΟΡΥΒΟΣ που ξέσπασε χθες σχετικά με τις λογιστικές πρακτικές του γαλλοαμερικανικού κολοσσού στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, Vivendi Universal, οδήγησε σε μεγάλη πτώση τις μετοχικές τιμές στη Wall Street, και το δείκτη Nasdaq στα χαμηλότερα ημερήσια επίπεδα στη διάρκεια των τελευταίων περίπου τεσσάρων ετών.

Οι ανησυχίες για τα λογιστικά σκάνδαλα, η πολιτική αναστάτωση σε άλλες περιοχές του πλανήτη και οι φόβοι για νέο τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ την 4η Ιουλίου, έκαναν τους επενδυτές να απομακρυνθούν από τη Wall Street, εν όψει μάλιστα της αργίας της Ημέρας της Ανεξαρτησίας. Σημαντική πτώση σημείωσαν οι μετοχές των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του Διαδικτύου.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 9.007,75 μονάδες μειωμένος κατά 1,12%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 3,28%, στις 1.357,82 μονάδες.

Η αιμορραγία της Vivendi Universal υπονόμευσε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες, ενώ η υποχώρηση του δείκτη Nasdaq στα χαμηλότερα επίπεδα της πενταετίας και φόβοι πως τα λογιστικά σκάνδαλα που ξέσπασαν στις ΗΠΑ έρχονται σιγά-σιγά και στην Ευρώπη, κλόνισαν την επενδυτική εμπιστοσύνη προς τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 3% και 4,1%, αντίστοιχα, πλησιάζοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το «μαύρο» Σεπτέμβρη του 2001.

Η μετοχή της Vivendi υποχώρησε κατά 25% εν μέσω φόβων για λογιστικές παρατυπίες και της υποβάθμισης της εταιρείας σε κατηγορία υψηλού κινδύνου (junk).

Η Vivendi προκαλεί πανικό στους επενδυτές, ενώ η μετοχή της έχασε συνολικά επτά δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή της αξία. Η εταιρεία έχει χάσει το 70% της αξίας της φέτος υπό το βάρος του χρέους της που ανέρχεται στα 60 δισ ευρώ.

Οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Γαλλίας, BNP Paribas, Societe Generale, Credit Lyonnais δέχθηκαν ισχυρότατες πιέσεις λόγω των δανείων που έχουν συνάψει με τον όμιλο Vivendi, με την πρώτη να χάνει το 9,6% της αξίας της.

Σημαντικές ήταν οι απώλειες και για τις μετοχές, τεχνολογίας, ακολουθώντας το παράδειγμα των αμερικανικών εταιρειών.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν πως οι ευρωπαϊκές μετοχές εμφανίζονται φθηνές αυτή την περίοδο, όμως, προειδοποιούν πως δεν υπάρχουν τα ουσιώδη δεδομένα που να αποτελέσουν επενδυτικά κίνητρα για τους επενδυτές.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα