Σημαντική βελτίωση του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος πέτυχε η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο και ήταν, μάλιστα, η 8η χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα πέρυσι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business 2013».
Συγκεκριμένα, ανέβηκε 22 θέσεις μεταξύ των 185 χωρών που αξιολογούνται στην έκθεση, κατατασσόμενη στην 78η θέση. Στην πρώτη θέση της κατάταξης των χωρών ως προς τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας βρίσκεται για μία ακόμη χρονιά η Σιγκαπούρη, ακολουθούμενη από το Χονγκ Κονγκ, τη Νέα Ζηλανδία, τις ΗΠΑ και τη Δανία.
Η κατάταξη της Ελλάδας στην 78η θέση προέκυψε από την αξιολόγηση των επιδόσεών της όσον αφορά τη διευκόλυνση μίας σειράς από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτές περιλαμβάνουν την ίδρυση επιχείρησης (η Ελλάδα βρίσκεται στην 146η θέση), τη χορήγηση κατασκευαστικής άδειας (31η θέση), την ηλεκτροδότηση (59η θέση), τη λήψη πιστώσεων (83η θέση), την πληρωμή φόρων (56η θέση), την καταγραφή της περιουσίας (83η θέση), το εξωτερικό εμπόριο (62η θέση), την εκκαθάριση επιχειρήσεων που πτωχεύουν (56η θέση) και την προστασία των επενδυτών (117η θέση).
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, για την έναρξη μίας επιχείρησης στην Ελλάδα απαιτούνται 11 διαδικασίες και 11 ημέρες, ενώ το κόστος ανέρχεται στο 20,5% του κατά κεφαλήν εισοδήματος (25.030 δολάρια) και το ελάχιστο κεφάλαιο στο 24,4% του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Για τη λήψη μίας κατασκευαστικής άδειας απαιτούνται 15 διαδικασίες και 89 ημέρες, με το κόστος να φθάνει το 27,5% του κατά κεφαλήν εισοδήματος.
Επίσης, οι επιχειρήσεις απασχολούνται κατά μέσο όρο 202 ώρες ετησίως για την πληρωμή φόρων, με το συνολικό φορολογικό συντελεστή να φθάνει στο 44,6% των κερδών τους. Για τις εξαγωγές, οι επιχειρήσεις χρειάζονται 5 διαδικασίες και 19 ημέρες, ενώ για τις εισαγωγές 6 διαδικασίες και 5 ημέρες. Η εκκαθάριση επιχειρήσεων που πτωχεύουν διαρκεί 2 χρόνια.
Πηγή: ΑΜΠΕ