Πιο κοντά στην επιβολή φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών σε 10 χώρες

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012 15:45
UPD:16:06

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε μια πρόταση η οποία επιτρέπει σε 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλουν φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Για να οριστικοποιηθεί η θέσπιση του φόρου πρέπει να συμφωνήσουν με την πρόταση τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. και στη συνέχεια να πάρει το πράσινο φως και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο . Η Κομισιόν ελπίζει ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί με επιτυχία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το σχέδιο προβλέπει την θέσπιση ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές που θα φτάνει το 0,1% για τις μετοχές, τα ομόλογα και άλλα χρεόγραφα και 0,01% για τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, ούτως ώστε να συγκεντρώνεται, σε ετήσια βάση, ένα ποσό περίπου 57 δισ. ευρώ στην κλίμακα της ΕΕ.

Οι 10 χώρες που με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζουν την επιθυμία τους να υπάρξει μια ενισχυμένη συνεργασία στο θέμα αυτό είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Σλοβακία. Η Εσθονία έχει επίσης εκφράσει την επιθυμία της να συμμετάσχει, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής σχετική επιστολή.

«Είναι θέμα δικαιοσύνης: πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το κόστος της κρίσης το μοιράζεται ο χρηματοοικονομικός τομέας αντί να το επωμίζονται οι απλοί πολίτες», δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και πρόσθεσε: «Ο φόρος αυτός μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια ευρώ, ένα εισόδημα που χρειάζονται πολύ τα κράτη μέλη αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα