Τάσεις ανάκαμψης στις ευρωπαϊκές αγορές

Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2002 10:13

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται κατά τα πρώτα λεπτά των συνεδριάσεων οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος συνέβαλε κυρίως η ανάκαμψη των μετοχών στη Wall Street προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης. Παράλληλα, πολλοί επενδυτές σπεύδουν να επωφεληθούν από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία έχουν οδηγηθεί οι μετοχές πολλών ευρωπαϊκών blue chips μετά τις τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100, o οποίος στη χθεσινή συνεδρίαση έκλεισε στο ναδίρ πενταετίας, βρίσκεται στις 4.446,6 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,17%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.698,66 μονάδες με κέρδη 2,08% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.220,57 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,99%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, της υψηλής τεχνολογίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Αξιόλογα κέρδη (15,11%) καταγράφει η μετοχή της Vivendi Universal εν μέσω προσδοκιών ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Ζαν Ρενέ Φουρτού, ο οποίος αντικατέστησε τον Ζαν Μαρί Μεσιέ, θα οδηγήσει το γαλλο-αμερικανικό όμιλο ΜΜΕ στην ανάκαμψη http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/04/229171.htm .

Από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ξεχωρίζει η μετοχή της Alcatel, η οποία κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δέχθηκε ισχυρές πιέσεις εν μέσω ανησυχιών ότι η προειδοποίηση που απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την εμφάνιση ζημιών στην τρέχουσα χρήση ενδεχομένως να οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης. Εκπρόσωπος της Alcatel επανέλαβε πάντως ότι η εταιρεία διαθέτει αρκετά μετρητά για την κάλυψη των οφειλών της. Η μετοχική της τιμή ενισχύεται κατά 5,82%.

Κινητικότητα παρατηρείται, τέλος, στο χώρο των τραπεζών μετά από δημοσίευμα της γαλλικής "La Tribune", σύμφωνα με το οποίο η Credit Agricole και η Credit Lyonnais βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη μεταξύ τους συγχώνευση. Η μετοχή της τελευταίας σημειώνει άνοδο κατά 1,69%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα