Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για «περισσότερη Ευρώπη» προτείνει το ΕΚ

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 13:45
UPD:14:11

«Το αίτημα για "Περισσότερη Ευρώπη" είναι κενό περιεχομένου όταν συνοδεύεται από εισηγήσεις για δραστική μείωση των πόρων της Ε.Ε.», δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της καθ' ύλην αρμοδίας Επιτροπής Προϋπολογισμών, Γ. Παπαστάμκος.

Τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί των μεσοπρόθεσμων οικονομικών κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψήφισε την Τρίτη η Ολομέλεια του σώματος, που συνεδρίασε στο Στρασβούργο. Η ενδιάμεση Έκθεση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2014-2020) και τους Ιδίους Πόρους της Ε.Ε., καθώς και το ψήφισμα και οι τροπολογίες επί του Προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013 έτυχαν ευρείας διακομματικής στήριξης, κυρίως μεταξύ των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί απαραίτητη την περαιτέρω αύξηση για τη χρηματοδότηση των υπαρχουσών προτεραιοτήτων που συνδέονται με τη Στρατηγική Ε.Ε. 2020 .

Παράλληλα, απορρίπτει κάθε πρόταση του Συμβουλίου περί μειώσεως των δαπανών της Ε.Ε. για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Κρίνει ακόμη αναγκαία την αύξηση της χρηματοδότησης για την ανταγωνιστικότητα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις υποδομές (Συνδέοντας την Ευρώπη), την έρευνα και την καινοτομία όπως επίσης και τη διατήρηση της χρηματοδότησης της Πολιτικής Συνοχής (ΕΣΠΑ) τουλάχιστον στο επίπεδο της περιόδου 2007-2013.

«Το αίτημα για "Περισσότερη Ευρώπη" είναι κενό περιεχομένου όταν συνοδεύεται από εισηγήσεις για δραστική μείωση των πόρων της Ε.Ε.», δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της καθ' ύλην αρμοδίας Επιτροπής Προϋπολογισμών, Γιώργος Παπαστάμκος, που εργάστηκε κατά τη διαδικασία κοινοβουλευτικής επεξεργασίας των κειμένων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα