Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας ο ΥΠΟΙΚ

Με ένα άρθρο στη Βουλή τα νέα μέτρα
Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012 14:22
UPD:20:36

Την ελπίδα ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία από όλα τα μέρη του κυβερνητικού σχηματισμού για τα νέα μέτρα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, επαναλαμβάνοντας πως δεν υπάρχει άλλο περιθώριο.

Την ελπίδα ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία για τα νέα μέτρα από όλα τα μέρη του κυβερνητικού σχηματισμού εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επαναλαμβάνοντας πως δεν υπάρχει άλλο χρονικό περιθώριο.

Όπως είπε εξέρχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, οι εντολές του Πρωθυπουργού εν όψει της συνεδρίασης του Euroworking Group ήταν να μεταφερθεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση προχωρά και ότι όλοι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ τελικά θα συναινέσουν.

Γ. Στουρνάρας: Ελπίζω οι βουλευτές να συναινέσουν

Γ. Στουρνάρας: Ελπίζω οι βουλευτές να συναινέσουν

Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι τελικά ο κ. Κουβέλης θα συμφωνήσει, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι δεν το γνωρίζει, αλλά όπως είπε, το ελπίζει. «Δεν θα είναι ωραίο ένα από τα κόμματα να μη συμμετάσχει στη συμφωνία αυτή» πρόσθεσε. Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι θα υπάρξει σαφής απάντηση από τη Δημοκρατική Αριστερά «το συντομότερο δυνατό», διότι αυτό, όπως ανέφερε, είναι το μόνο αγκάθι το οποίο παραμένει για να κλείσει η συμφωνία.

Επισήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει το πακέτο στη Βουλή και ότι τα νέα μέτρα θα κατατεθούν σε ένα άρθρο, ενώ ερωτηθείς σχετικά ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω η τρόικα» για να έρθουν πιο μετά τα μέτρα που αφορούν στα εργασιακά.

Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη λήψη της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ αναμένεται ειδικότερα να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή.

Σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, το προγραμματισμένο νομοθετικό έργο έχει οριστεί έως την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και θα κυρωθούν διακρατικές συμφωνίες.

Από Τετάρτη έως και την Παρασκευή η ημερήσια διάταξη παραμένει «ανοικτή», εν αναμονή της κατάθεσης του νομοσχεδίου με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Ικανοποίηση Γ. Βρούτση από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης

Στο μεταξύ, στις βελτιώσεις που, όπως είπε, πέτυχε η κυβέρνηση επί του αρχικού κειμένου για την εξασφάλιση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ενημερώνοντας τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στα εργασιακά ζητήματα.

Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν μας διέψευσε παρά το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο διεξήχθη, παρατήρησε ο υπουργός και πλέον «μένει να δούμε αν υπάρχει κάτι θετικό ακόμη από τον (πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) κ. Τσακλόγλου στο Euro Working Group».

Το υπουργείο, πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης, ολοκλήρωσε έναν κύκλο διαβούλευσης, κάνοντας θετικά και μη αμφισβητούμενα από κανέναν βήματα και αναφερόμενος ειδικά στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, υποστήριξε πως «δεν θα υπάρχει απολύτως καμιά αλλαγή για πάνω από το 85% των μισθωτών» και «μόνο εργαζόμενοι με μεγάλα εισοδήματα θα υποστούν μειώσεις και αυτό πάνω από τα 16 χρόνια».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας:

- Δεν θα μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός,

- Διασώθηκαν οι τριετίες,

- Προστατεύθηκαν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, παρά το νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού,

- Η αποζημίωση απόλυσης έμεινε κοντά στον κοινοτικό μέσο όρο και ιδιαίτερα για όσους έχουν μικρά και μεσαία εισοδήματα.

- Αποφεύχθηκε η διευθέτηση χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση. Ως εκ τούτου, σημείωσε ο υπουργός, δεν θα είναι δυνατό να γίνει με διευθυντικό δικαίωμα, παρά αλλά μόνο με επιχειρησιακές και κλαδικές συμβάσεις.

- Καταργήθηκαν οι διαδικασίες του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), που προσέθεταν γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις, αλλά διατηρήθηκε ό,τι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων.

- Αυξήθηκε ο χρόνος προειδοποίησης απόλυσης, από τους τρεις στους τέσσερις μήνες.

Συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ

Τα νέα δεδομένα, που έχουν προκύψει στην διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, που συνέρχεται σε συνέχεια της χθεσινής συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης θα συζητηθούν οι περαιτέρω χειρισμοί της ΔΗΜΑΡ, μετά τις επαφές του Δημήτρη Χατζησωκράτη με το οικονομικό επιτελείο και το υπουργείο Εργασίας και εν όψει και της ψήφισης των νέων μέτρων.

Στο στρατόπεδο της Δημοκρατικής Αριστεράς επιμένουν ότι υπάρχει περιθώριο για διαπραγμάτευση όσον αφορά στα εργασικά.

«Το ζήτημα των εργασιακών είναι στρατηγικής σημασίας και πρέπει να μπει πρώτο στην πολιτική αναδιαπραγμάτευση που θα κάνει η κυβέρνηση», δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ, Σ. Παπαθανασίου, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. «Το να πάει η τρόικα και να πει ότι έχουμε συμφωνήσει στο βασικό σενάριο των μέτρων, αλλά υπάρχει η εκκρεμότητα των εργασιακών, είναι μία εκκρεμότητα που μπορεί να αποτελέσει στοιχείο πολιτικής αναδιαπραγμάτευσης», πρόσθεσε

Τόνισε επίσης ότι πρέπει να επιδιωχθούν αλλαγές σημειώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πετύχει μια καλύτερη αναδιαπραγμάτευση των όρων στο σύνολο του πακέτου. «Στόχος μας σε καμία περίπτωση δεν είναι η πτώση της κυβέρνησης, θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης», κατέληξε.

«Υπάρχει ένα τέλος που δεν έχει έρθει ακόμα κι ο χρόνος που μένει μπορεί να μην είναι πολύς, αλλά είναι πυκνός. Οι συμβιβασμοί γίνονται στην παράταση», δήλωσε από την πλευρά του το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Ν. Μπίστης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ.

Αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων

Την ίδια ώρα, ενδοκομματικές αντιδράσεις προκάλεσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, κάτι που οδήγησε σε σύγκληση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών του Κινήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ που επρόκειτο να συναντηθεί το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, θα μετέφερε το αίτημα για κατάθεση τροπολογίας στο εν λόγω νομοσχέδιο, σύμφωνα με την οποία θα προβλέπεται ότι στο τέλος της διαδικασίας η σύμβαση αποκρατικοποίησης θα εγκρίνεται από τη Βουλή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του ΚΤΕ την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και έχει προγραμματιστεί η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, ώστε με βάση την απάντηση του κ. Στουρνάρα προς την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές να αποφασίσουν τι στάση θα κρατήσουν.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση των βουλευτών αφορούσαν στα ερωτήματα αφενός γιατί δεν ενημερώθηκε το ΠΑΣΟΚ για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και, αφετέρου, γιατί δεν ελήφθη υπόψη από την ηγεσία του κόμματος η απόφαση για την τροπολογία που εγκρίθηκε ομόφωνα στον ΚΤΕ της 16ης Οκτωβρίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά τις αντιδράσεις μερίδας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που εκτίμησαν ότι, σε αντίθεση με την ομόφωνη απόφαση που είχε λάβει ο ΚΤΕ, ο αρμόδιος εισηγητής Πάρις Κουκουλόπουλος ενήργησε «αυτοβούλως», το πρωί στη Βουλή, αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Επιπλέον, στη συνεδρίαση ετέθη ζήτημα για το εάν διασφαλίζεται η διαφάνεια με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προωθείται, ενώ τέθηκε και ζήτημα κυβερνητικής λειτουργίας με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να υπάρχει «αιφνιδιασμός».

Μεταξύ εκείνων που τοποθετήθηκαν, ο Χρήστος Αηδόνης ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες ότι δεν είναι διατεθειμένος να δώσει καμία «λευκή» εξουσιοδότηση, καθώς, όπως είπε, νιώθει την ευθύνη για προηγούμενες περιόδους κατά τις οποίες υπήρξαν παρόμοιες διαδικασίες.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τόνοι ανέβηκαν με τον κ. Κουκουλόπουλο να απαντά στην κριτική που δέχτηκε: «Δουλευόμαστε μεταξύ μας, παραδώσαμε τη χώρα σε ένα μνημόνιο, εκχωρήσαμε τα θέματα ενεργειακής πολιτικής και δεν είδα να αντιδράτε», για να του απαντήσει ο Μάρκος Μπόλαρης: «Αν νομίζεις ότι φωνάζοντας θα φοβηθούμε, είσαι εκτεθειμένος».

Κομισιόν: Ουσιαστική πρόοδος, απομένουν τεχνικά ζητήματα

Από πλευράς Κομισιόν, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, έκανε λόγο για ουσιαστική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας όμως ότι απομένουν κάποια τεχνικά ζητήματα προτού κλείσει η τελική συμφωνία.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις για επίτευξη συμφωνίας στην Αθήνα έως το απόγευμα, που συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας των χωρών της ευρωζώνης (Euroworking Group), σημείωσε: «Τις τελευταίες ημέρες, έχουμε σημειώσει ουσιαστική πρόοδο. Μένουν μερικά ζητήματα να διευθετηθούν, προτού υπάρξει συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές Αρχές».

Η Ομάδα Εργασίας των χωρών της ευρωζώνης συνεδριάζει από το απόγευμα στις Βρυξέλλες με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Την Ελλάδα, εκπροσωπεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Τσακλόγλου, ο οποίος ενημερώνει τους ομολόγους του για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της τρόικας ενημερώνουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Στις 29 και 30 Οκτωβρίου, θα συνεδριάσουν εκ νέου οι εμπειρογνώμονες των οικονομικών επιτελείων των χωρών της ευρωζώνης, αλλά με την ιδιότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής (EFC) και με αντικείμενο την προετοιμασία του τακτικού Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικά και ηθικά απαξιωμένη κυβέρνηση

«Η τετράμηνη παράσταση που έχουν στήσει οι τρεις αρχηγοί της συγκυβέρνησης, δείχνει τον πανικό τους για τις αντιδράσεις που προκαλούν τα σκληρά και ανάλγητα μνημονιακά μέτρα, καθώς και τους κλυδωνισμούς που υπάρχουν στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών τους ομάδων» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πολιτικός σχηματισμός επικρίνει με δριμύτητα την κυβέρνηση, τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν δικαιολογίες για όσους υποστηρίζουν μεν ότι τα μέτρα είναι άγρια, αλλά ταυτόχρονα τα υπερψηφίζουν». Παράλληλα, κάνει λόγο για «πολιτικά και ηθικά απαξιωμένη κυβέρνηση που εκτίθεται καθημερινά αφού κρύβει τις αξιώσεις των δανειστών για τη μετατροπή της χώρας μας σε αποικία χρέους και ταυτόχρονα συγκαλύπτει τη λίστα Λαγκάρντ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως «δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση αφού δομικό στοιχείο της κυβέρνησης είναι η πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου, φυσική συνέπεια της οποίας είναι να ανοίγει τις "ορέξεις" της τρόικα για ακόμα περισσότερες περικοπές και καταργήσεις εργασιακών δικαιωμάτων».

Καταλήγοντας επαναλαμβάνει πως «μόνη λύση είναι οι μαζικές και ειρηνικές κινητοποιήσεις του λαού που θα ανατρέψουν την αδιέξοδη μνημονιακή πολιτική και θα ανοίξουν το δρόμο για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση».

Αλ. Παπαρήγα: Φοβούνται τη λαϊκή ψήφο

«Οι διαφωνίες υπάρχουν γιατί υπάρχει ένας λαός που κινητοποιείται, γιατί φοβούνται τη λαϊκή ψήφο», σχολίασε η Αλέκα Παπαρήγα με αφορμή την εμπλοκή στους κόλπους της κυβέρνησης για τα εργασιακά.

«Το πρώτο πράγμα είναι ότι το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ (αυτό είναι η τρόικα και έχει ξεχαστεί) είναι ακριβώς να ανατρέψουν πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα, γιατί εκεί είναι το ψωμί, εκεί είναι το κέρδος. Έχετε δει να γίνεται καυγάς για άλλα ζητήματα;», διερωτήθηκε η γεγνική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Αρα, πρόσθεσε, το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουν οι εργαζόμενοι είναι ότι «προσπαθούν να βρουν νέους πιο σκληρούς όρους ταξικής εκμετάλλευσης».

«Το θέμα είναι το εξής σ' αυτή την περίπτωση: Απ' τη στιγμή που θεωρούν ότι μονόδρομος είναι το ευρώ, η ευρωζώνη και κυρίως η ΕΕ, απ' τη στιγμή που θεωρούν ότι μονόδρομος είναι η δόση, τότε οι διαφωνίες και των δύο δεν είναι τίποτα άλλο παρά εξαπάτηση του λαού», κατέληξε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα