«Τρόπο χρηματοδότησης της επιμήκυνσης αναζητεί το Βερολίνο»

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012 13:29
UPD:14:19

Τρόπο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με τον οποίο όμως θα πέφτει ένα μέρος του χρηματοδοτικού βάρους στην ίδια τη χώρα, αναζητεί το Βερολίνο, σύμφωνα με βουλευτή της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU).

Μιλώντας στο πρακτορείο Dow Jones, ο Χανς Μίχελμπαχ υποστήριξε πως μία μείωση των επιτοκίων ή επιβολή μορατόριουμ στους τόκους που καταβάλλει η Ελλάδα για τα δάνεια στήριξης είναι επιλογές που θα μπορούσαν να εξεταστούν, στο πλαίσιο της χορήγησης διετούς παράτασης στη χώρα.

«Η επιμήκυνση δεν αποτελεί από μόνη της λύση», δήλωσε ο γερμανός βουλευτής, επισημαίνοντας πως το γερμανικό κοινοβούλιο δεν θα επικύρωνε μία διετή επιμήκυνση και δεν θα δαπανούσε 20 δισ. ευρώ για την επιμήκυνση αυτή, χωρίς την υιοθέτηση ενός σχεδίου με στόχο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ευρωπαϊκή πηγή φέρεται να είπε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Ευρωζώνη εξετάζει τα μέσα για τη χορήγηση διετούς παράτασης στην Ελλάδα, η οποία θα είχε ένα κόστος μεταξύ 20 και 30 δισ. ευρώ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2247879 .

Επίσης, δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων αναφέρουν ότι η Ευρωζώνη προτίθεται να δώσει περισσότερο χρόνο αλλά και χρήματα και υποστηρίζουν ότι οι χώρες της νομισματικής ένωση προτίθενται να εγκρίνουν νέο δάνειο για την Αθήνα ύψους 16 έως 20 δισ. ευρώ.

Η εφημερίδα Handelsblatt επικαλείται υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος φέρεται να δηλώνει ότι η πρόσθετη βοήθεια είναι απαραίτητη, καθώς η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσει τα «υπεσχημένα».

Τους ισχυρισμούς της εφημερίδας αντέκρουσε σε συνέντευξή του στη δημόσια γερμανική ραδιοφωνία (Deutschlandradio) ο εκπρόσωπος των γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) για δημοσιονομικά θέματα Όττο Φρίκε, ο οποίος αμφισβήτησε την εγκυρότητα τέτοιων δημοσιευμάτων.

«Παρουσιάζονται κάθε τόσο νέες όμορφες θεωρίες. Στο μεταξύ, γνωρίζω ότι όταν τα ΜΜΕ επικαλούνται πληροφορίες από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, εννοούν κάποιον από ένα σύνολο ανθρώπων που υπολογίζονται στις 3 με 4 χιλιάδες. Σε αυτή τη βάση δεν μπορεί να ασκηθεί πολιτική και ένας πολιτικός δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι έτσι έχουν τα πράγματα», δήλωσε ο φιλελεύθερος βουλευτής.

Εκτίμησε, δε, ότι στο γερμανικό κοινοβούλιο (Bundestag) δεν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να εγκριθεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

«Οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα προταθεί θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο. Και στο κοινοβούλιο δεν διακρίνω καμία πλειοψηφία υπέρ ενός τρίτου πακέτου. Μικρές αλλαγές των χρονοδιαγραμμάτων μπορούμε να τις δούμε, αλλά για ένα τρίτο πακέτο, όπως φημολογείται, δεν διακρίνω πλειοψηφία στο γερμανικό κοινοβούλο, άρα αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει», είπε.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, περίπου 25 βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν σοβαρές ενστάσεις ενώ τουλάχιστον 10 από αυτούς θα ψήφιζαν «όχι» σε ενδεχόμενο νέο πακέτο βοήθειας.

Πηγές: Dow Jones, Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα