ΠΣΕ: Δυναμική άνοδος των εξαγωγών προς τρίτες χώρες

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012 14:02
UPD:14:13

Την αυξητική τάση των εξαγωγών, πάνω από τα όρια των αρχικών προβλέψεων για το σύνολο του έτους, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΣΤΑΤ για τον Αύγουστο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

Παρ' όλα αυτά, αντί αρχικής εκτίμησης για αύξηση 9,8%, προκύπτει, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ που ανέλυσε ο ΠΣΕ και το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), άνοδος 7,2%. Ωστόσο, σε επίπεδο οκταμήνου, οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών εμφανίζουν περαιτέρω επιτάχυνση στα επίπεδα του 6,2%.

Σύμφωνα με τον ΠΣΕ, αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές επιτυγχάνουν διψήφιους ρυθμούς αύξησης (11,6%) προς τις Τρίτες Χώρες, την ώρα που το δολάριο υποχωρούσε σημαντικά έναντι του ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάιο του 2012.

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος του ΠΣΕ, κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, «οι Έλληνες Εξαγωγείς συνεχίζουν τον τιτάνιο αγώνα τους για μία πιο εξωστρεφή Ελλάδα κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες που προκύπτουν εντός και εκτός των συνόρων της χώρας. Σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον μεγάλων ελλείψεων ρευστότητας στην εσωτερική αγορά, οικονομικής συρρίκνωσης ευρωπαϊκών οικονομιών, αλλά και ανισορροπιών στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, κατορθώνουν να επεκτείνουν τα μερίδιά τους στον κόσμο».

«Στην προσπάθειά τους αυτή», προσθέτει η κ. Σακελλαρίδη, «συχνά υποθηκεύουν όρους βιωσιμότητας και λειτουργούν σε οριακά επίπεδα ρευστότητας».

«Το γεγονός ότι 2 στις 5 εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές δαπανών, αλλά και περιορισμό της παραγωγής τους, συνθέτει ένα εκρηκτικό μείγμα, που χρήζει άμεσης εκτόνωσης. Είναι πλέον κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη η εισροή κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία, η εξομάλυνση της κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και άρση του κλίματος αβεβαιότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας», καταλήγει η πρόεδρος του ΠΣΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα