Ανάκαμψη και ανακούφιση στη ΝΥ

Θεαματική άνοδος στην Ευρώπη
Σάββατο, 06 Ιουλίου 2002 00:01

Η WALL STREET διέκοψε με εμφατικό τρόπο την πτωτική πορεία που ακολουθούσε τις τελευταίες έξι εβδομάδες καθώς οι Αμερικανοί επενδυτές μαζικά αγόρασαν μετοχικές αξίες στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, προφανώς ανακουφισμένοι που η εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου πέρασε χωρίς κάποιο σημαντικό τρομοκρατικό χτύπημα όπως πολλοί φοβούνταν.

Το επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε περισσότερο μετά τη διήμερη θεαματική ανάκαμψη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ η περιορισμένη σε διάρκεια συνεδρίαση συνέβαλε στην εισροή νέων κεφαλαίων.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη 3,59% στις 9379,85 μονάδες, ο γενικός δείκτης Nasdaq εκτινάχθηκε 4,95% στις 1448,46 μονάδες, ενώ ο δείκτης της ευρύτερης αγοράς S&P 500 κέρδισε 3,67% για να κλείσει στις 986 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν την εβδομάδα καταγράφοντας μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες ανόδους του τρέχοντος έτους, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να επιστρέφουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την ταραχώδη εβδομάδα που τέλειωσε.

Η μετοχή του γαλλικού ομίλου ΜΜΕ Vivendi Universal ηγήθηκε της ανόδου, κερδίζοντας 15,9% καθώς οι επενδυτές εξακολούθησαν να στοιχηματίζουν πως η νέα διοίκηση της εταιρείας θα επιλύσει τα χρόνια προβλήματα ρευστότητας. Η μετοχή υποχώρησε κατά 36 τις πρώτες τρεις ημέρες της εβδομάδας όμως κατάφερε να ανακτήσει αρκετό από το χαμένο έδαφος στις υπόλοιπες δύο συνεδριάσεις.

Από κοντά, ακολούθησαν οι μετοχές των εταιρειών Deutsche Telekom, Ericsson, Telefonica, France Telecom.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 3,85% και 4,84%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να κλείνει την εβομάδα με άνοδο 0,3%.

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ και η εκτίναξη των μετοχικών τιμών στη Wall Street συνέβαλαν σημαντικά στην ενθάρρυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην Ευρώπη.

Οι μετοχές της νέας οικονομίας επέστρεψαν δυναμικά καθώς ήταν αυτές που δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις στο προηγούμενο διάστημα όταν αρκετοί κλαδικοί δείκτες υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα της πενταετίας. Οι δείκτες τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ενισχύθηκαν κατά περισσότερο από 7%, ενώ από κοντά ακολούθησε και ο δείκτης μέσων ενημέρωσης με άνοδο 6,05%.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα