Διευρύνθηκαν οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2001 20:24
UPD:20:28

ΜΕΓΑΛΗ πτώση σημείωσαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι των τραπεζών και των ασφαλειών, ενώ οι ρευστοποιήσεις γενικεύθηκαν και στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και των πετρελαϊκών εταιρειών μετά την υποχώρηση των δεικτών στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/10/29/173287.htm .

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,98% και διαμορφώθηκε στις 5.085,9 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.383,24 μονάδες με πτώση 2,13%, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.140,3 μονάδες μειωμένος κατά 1,86%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX περίπου μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης υποχωρεί κατά 3,01%% και βρίσκεται στις 4.675,16 μονάδες.

Οι μετοχές των ισπανικών τραπεζών Banco Bilbao και Banco Santander υποχώρησαν κατά 4,1% και 3,9% αντιστοίχως. Η τελευταία υποβάθμισε κατά 240 εκατομμύρια ευρώ την εκτίμησή της για την κερδοφορία της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, η μετοχή της Commerzbank υποχωρεί κατά 2,3%. Διευθυντικό στέλεχος της γερμανικής τράπεζας δήλωσε χθες ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εμφάνισης ζημίας στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης. Πτωτικά κινείται και η μετοχή της Munich Re, η οποία προειδοποίησε το Σάββατο τους επενδυτές ότι τα κέρδη της στην τρέχουσα χρήση θα είναι κατώτερα των αρχικών προβλέψεων.

Σημαντικές απώλειες (3,5%) κατέγραψε η μετοχή του γαλλικού ασφαλιστικού ομίλου Axa. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα γαλλικής εφημερίδας, η παραπάνω εταιρεία αρνήθηκε να προβεί σε πρόβλεψη για την κερδοφορία της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης. Πτώση σημείωσαν, επίσης, οι μετοχές των HSBC και Royal Bank of Scotland.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, η μετοχή της Alcatel υποχώρησε κατά 4,1%. Η γαλλική εταιρεία θα ανακοινώσει την Τετάρτη τα οικονομικά της αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο.

Μεγαλύτερες (6,5%) ήταν οι απώλειες για τη μετοχή της Εricsson, η οποία την Παρασκευή ενισχύθηκε κατά 11%. Η ABN Amro προέβη σήμερα στην υποβάθμιση της μετοχής της σουηδικής εταιρείας μετά τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/10/27/172960.htm .

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν και οι μετοχές κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών από τον πετρελαϊκό κλάδο, παρά την άνοδο των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Οι μετοχές των εταιρειών BP, Shell και TotalFinaElf υποχώρησαν.

Αντιθέτως, με άνοδο 2,8% έκλεισε η μετοχή της αεροπορικής εταιρείας EasyJet μετά την είδηση ότι τα κέρδη της εταιρείας κατά τη χρήση 2001 σημείωσαν σημαντική αύξηση http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/10/29/173277.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα