Ασυμβίβαστο ελεγκτή και συμβούλου στις εισηγμένες

Τρίτη, 09 Ιουλίου 2002 15:28

Σωρεία σχεδίων νόμων που αποβλέπουν στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, τον έλεγχο λειτουργίας των επιχειρήσεων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργού Νίκου Χριστοδουλάκη με αφορμή τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου νόμου «Σύσταση επιτροπής λογιστικής τυποποίησης και ελέγχων και άλλες συναφείς διατάξεις».

Παράλληλα από την 1/1/2003 θα εφαρμοστεί ο νόμος περί διεθνών λογιστικών προτύπων και εκείνος που αφορά την εταιρική διακυβέρνηση.

Αυτή την εβδομάδα παραδίδεται από την επιτροπή κατάρτισης του σχετικού νομοσχεδίου και δίδεται στη δημοσιότητα η κωδικοποίηση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι «τρέχουν» άλλα δύο σχέδια νόμου που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις-Ειδική Μετοχή και το περί παράκτιων εταιρειών.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης συστηματοποιείται και η συνεργασία με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου να καταρτιστεί σχέδιο νόμου με θέμα την προσέλκυση των ξένων επενδυσεων στην Ελλάδα.

Ο υπουργός έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι με το νέο σχέδιο νόμου διαχωρίζεται ο ρόλος του συμβούλου και του ελεγκτή σε μία εισηγμένη εταιρεία. Δεν μπορεί να συμπίπτουν αυτοί οι δυο ρόλοι διότι τότε δημιουργούνται κίνητρα για να μην απεικονίζονται σωστά τα λογιστικά στοιχεία, πρόσθεσε ο υπουργός.

Επιτροπή λογιστικής τυποποίησης και ελέγχων

Το προσχέδιο νόμου «σύστασης επιτροπής λογιστικής τυποποίησης και ελέγχων και άλλες συναφείς διατάξεις» προβλέπει την ίδρυση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «επιτροπή λογιστικής τυποποίησης και ελέγχων» (ΕΛΤΕ) με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Στη νέα εποπτική αρχή συμμετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο ΣΕΒ και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η ΕΛΤΕ υπάγεται στην εποπτεία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και θα διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα