Μέτρα ενίσχυσης νέων αλιέων και κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση

Τρίτη, 09 Ιουλίου 2002 16:07

Πρόωρη συνταξιοδότηση στους ψαράδες εξήγγειλε ο υπουργός Γεωργίας Γεώργιος Δρυς, μαζί με τρία νέα μέτρα. Τα νέα μέτρα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 24,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία 21,6 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την πρόωρη έξοδο αλιέων από το επάγγελμα.

Σύμφωνα με αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός Γεωργίας, πρόωρη σύνταξη μπορούν να πάρουν επαγγελματίες ψαράδες που είναι ηλικίας 55 μέχρι 64 ετών και για χρονική διάρκεια μέχρι συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας. Πρέπει δε να έχουν ασκήσει το επάγγελμα του ψαρά τα τελευταία 10 χρόνια, να μην είναι συνταξιούχοι άλλου ασφαλιστικού ταμείου και να εγκαταλείψουν οριστικά το επάγγελμα του ψαρά. Οσοι είναι ιδιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών, πρέπει να αποσύρουν οριστικά το σκάφος τους επιδοτούμενοι για το σκοπό αυτό.

Το ύψος της ετήσιας πρόωρης σύνταξης ορίστηκε στα 3.600 ευρώ (1.226.700 δρχ.), ενώ στις παραμεθόριες νησιωτικές περιοχές (με νησιά έως 3.500 κατοίκους) το ποσό φθάνει τα 4.800 ευρώ (1.635.600 δρχ.).

Το πρώτο νέο μέτρο αφορά τη χορήγηση επιδοτήσεων στους νέους ψαράδες, ηλικίας μέχρι 35 ετών, προκειμένου να αποκτήσουν για πρώτη φορά δικό τους, ιδιόκτητο αλιευτικό σκάφος.

Για να επιδοτηθούν, θα πρέπει να έχουν ασκήσει το επάγγελμα του ψαρά για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν την υποβολή της σχετικής αίτησης. Να αποκτούν δε για πρώτη φορά την πλήρη ή μερική κυριότητα (τουλάχιστον το 50%) ενός εν ενεργεία αλιευτικού σκάφους και η μεταβίβαση της κυριότητας να μη γίνεται εντός της ίδιας οικογένειας μέχρι και δευτέρου βαθμού συγγένειας.

Το δεύτερο μέτρο αφορά τη χορήγηση επιδοτήσεων σε επαγγελματίες ψαράδες ηλικίας μέχρι 45 ετών, που τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν ασκήσει το επάγγελμα και δεν είναι συνταξιούχοι οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού, προκειμένου να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό ή να συνεχίσουν και να ασκήσουν παράλληλα μια νέα, συμπληρωματική, επαγγελματική δραστηριότητα (π.χ. τουρισμός, μαζική εστίαση κ.α.).

Στην πρώτη περίπτωση (αλλαγή επαγγέλματος) το μέγιστο ποσό της επιδότησης φθάνει τα 50.000 ευρώ, ενώ στη δεύτερη (συμπληρωματική δραστηριότητα) τα 25.000 ευρώ.

Το τρίτο μέτρο έχει να κάνει με τη χορήγηση επιδοτήσεων για την παύση της αλιευτικής δραστηριότητας και την έξοδο από το επάγγελμα, για τους επαγγελματίες εκείνους που αποσύρουν (διαλύουν) το αλιευτικό τους σκάφος ή το μεταφέρουν σε τρίτη χώρα.

Δικαιούχοι των επιδοτήσεων αυτών μπορεί να είναι ψαράδες, που τους τελευταίους 12 μήνες άσκησαν το αλιευτικό επάγγελμα, δεν είναι συνταξιούχοι οποιουδήποτε οργανισμού και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μην ασκήσουν ξανά το αλιευτικό επάγγελμα, τουλάχιστον για έναν χρόνο μετά την καταβολή της επιδότησης. Στην περίπτωση αυτή το μέγιστο ποσό της επιδότησης φθάνει τα 8.000 ευρώ, πέραν εκείνων που θα εισπράξει ο ψαράς για την απόσυρση του σκάφους του.

Και τα τρία μέτρα θα εφαρμοστούν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ στη χρηματοδότησή τους συμμετέχει κατά 75% η Ευρωπαϊκή Ενωση και το υπόλοιπο 25% αφορά την εθνική συμμετοχή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα