«Καταλύτης ανάπτυξης ο αστικός και περιφερειακός σχεδιασμός»

Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2012 15:15
UPD:15:15

Με επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο THE ΜΕΤ, η εκδήλωση-ομιλία που διοργάνωσε ο Πρόεδρος Νίκος Φιλίππου και το Διοικητικό Συμβούλιο των Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων, με ομιλητή τον καθηγητή Design, Technology and Management of Harvard Graduate School of Design, Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κολλεγίου Αθηνών και της «Ελληνικόν Α.Ε.» Σπύρο Πολλάλη, με θέμα «Αστικός και περιφερειακός σχεδιασμός: Καταλύτης ανάπτυξης».

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο κ. Φιλίππου σημείωσε μεταξύ άλλων πως η χώρα και όλες οι περιοχές προσπαθούν να βρουν διεξόδους ενίσχυσης του εθνικού τους εισοδήματος, με το κατάλληλο urban planning, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων.

Η χώρα και όλες οι περιοχές, προσπαθούν να βρουν διεξόδους ενίσχυσης του εθνικού τους εισοδήματος, με το κατάλληλο urban planning, που φυσικά αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων.

Στη διάλεξη του κ. Πολλάλη παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός πόλεων με κριτήρια περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, και οικονομικής ανάπτυξης, εναρμονισμένες στις τοπικές συνθήκες και δοκιμασμένες ιστορικές πρακτικές. Κύρια σημεία του σχεδιασμού είναι: Η αειφορία, στην οποία περιλαμβάνεται η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, η διαφύλαξη φυσικών πόρων και η κοινωνική ευημερία. Η ανάπτυξη, στην οποία περιλαμβάνονται οι θέσεις εργασίας, η κοινωνική συνοχή, το υψηλό βιοτικό επίπεδο, η συνεχής εξέλιξη προς νέους τομείς και η καινοτομία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Πολλάλη, ο σχεδιασμός μιας δορυφορικής νέας πόλης DCK του Καράτσι στο Πακιστάν, με μεικτές χρήσεις γης και του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στην Αθήνα, πάλι με μεικτές χρήσεις γης, συνιστούν ένα διεθνές και ένα ελληνικό παραδείγμα εφαρμογής.

Η δορυφορική πόλη στο Καράτσι προβλέπεται για 500.000 κατοίκους για να αποσυμφορήσει την άναρχη δόμηση στην πόλη των 17 εκατομμυρίων και να αποτελέσει ασφαλή χώρο για κατοικία και εμπορικές δραστηριότητες διεθνούς εμβέλειας. Όπως ανέφερε ο κ. Πολλάλης, το Πακιστάν, έχει ΑΕΠ όσο περίπου και η Ελλάδα, με 180 εκατομμύρια κατοίκους και μέσο ΑΕΠ κατά κεφαλήν 1.000 ευρώ. Παρά ταύτα, ο πολεοδομικός σχεδιασμός είναι σε προτεραιότητα, με κέντρα γειτονιών, επιχειρηματικό κέντρο, ζώνη εκπαίδευσης, παραλίμνιο πάρκο, αθλητικά κέντρα, κεντρική αγορά, golf club, αιολικά και ηλιακά πάρκα, θεματικό πάρκο. Επισημάνθηκε ότι, μεταξύ σχεδιασμού και έναρξης εργασιών από τις μπουλντόζες, μεσολάβησαν μόνο 3 μήνες.

Σύμφωνα με την ομιλία του κ. Πολλάλη, το Ελληνικό αποτελεί την απάντηση της Αθήνας των 5 εκατομμυρίων για ποιότητα της καθημερινότητας και τη δημιουργία ενός κέντρου διεθνούς ακτινοβολίας που θα κάνει την πόλη ανταγωνιστική με χρήσεις που λείπουν σήμερα. Βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την περίπτωση του Ελληνικού, είναι ότι δεν υπάρχει αγορά, το ρίσκο είναι μεγάλο και η αξία μικρή. Οι 4 πυλώνες της ανάπτυξης, κρίθηκαν ότι πρέπει να είναι: η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι υποδομές, οι υπηρεσίες και στο τέλος η αξιοποίηση των ακινήτων. Κεντρικοί στόχοι είναι η καλύτερη δυνατή οικονομική αξιοποίηση, με κοινωνική ευαισθησία και συνοχή. Ο χώρος πρασίνου είναι μεγάλος και σε αστεροειδή μορφή, για να μπορούν να τον απολαμβάνουν όσο μπορούν περισσότεροι, ο αεροδιάδρομος χρησιμοποιείται ως κεντρικός οδικός άξονας και απελευθερώνεται η παραλιακή ζώνη, με σταυροειδές πλέγμα πεζοδρόμων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα