Πορτογαλία: Στο μικροσκόπιο της τρόικας από Δευτέρα

Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2012 22:05
UPD:07/11/2012 07:21

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, μετά από την προηγούμενη τριμηνιαία αξιολόγησή της, η τρόικα (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ), που εκπροσωπεί τους δανειστές της Πορτογαλίας είχε συναινέσει σε μια χαλάρωση των στόχων για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, που αναθεωρήθηκε για φέτος στο 5% του ΑΕΠ (αντί για 4,5%) και στο 4,5% (αντί του 3%) για το επόμενο έτος.

Στο μικροσκόπιο της τρόικας θα μπει και πάλι από τη Δευτέρα η Πορτογαλία, που εφαρμόζει μέτρα λιτότητας βάσει του μνημονίου που αποφασίστηκε τον Μάιο του 2011.

«Η έκτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας αναμένεται να αρχίσει την Δευτέρα 12η Νοεμβρίου» αναφέρει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας σε ανακοίνωση της.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η τρόικα είχε συναινέσει σε μια χαλάρωση των στόχων για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, που αναθεωρήθηκε για φέτος στο 5% του ΑΕΠ (αντί για 4,5%) και στο 4,5% (αντί του 3%) για το επόμενο έτος.

Διάφοροι αναλυτές και σχολιαστές πιστεύουν, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους, οι οποίοι έχουν ήδη αναθεωρηθεί, ενώ το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο τάχθηκε πρόσφατα υπέρ μιας επαναδιαπραγμάτευσης του σχεδίου διάσωσης.

Τα μέτρα λιτότητας έχουν επιδεινώσει την ύφεση. Η οικονομία θα σημειώσει ύφεση φέτος κατά 3% και κατά 1% το επόμενο έτος, ενώ η ανεργία αναμένεται να φθάσει στο επίπεδο-ρεκόρ του 16,4%.

Η κοινωνική δυσαρέσκεια στη χώρα είναι έντονη και η CGTP, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση της Πορτογαλίας, κάλεσε σε γενική απεργία για τις 14 Νοεμβρίου, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα