Εγκαίνια του έργου διασύνδεσης ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας - Ιταλίας

Τρίτη, 09 Ιουλίου 2002 18:31

Παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα, στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αράχθου της ΔΕΗ, στη Γραμμενίτσα Αρτας, τα εγκαίνια του έργου διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας και Ιταλίας.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Κ. Σημίτη και της Ιταλίας Σ. Μπερλουσκόνι μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το έργο είναι συνολικής επένδυσης 340 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 25% αποτελεί την ελληνική και το 75% την ιταλική συμμετοχή, ενώ συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 38% από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1997 και δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με χώρες της Ε.Ε.

Από τεχνικής πλευράς, πρόκειται για μια διασύνδεση συνεχούς ρεύματος, που έχει σχεδιαστεί για μεταφορά ηλεκτρικής ισχύος 500MW, ενώ έχει προβλεφθεί η δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης μέσω ενός δευτέρου καλωδίου της ίδιας ισχύος που θα καθιστά τη διασύνδεση διπολική και θα αποφέρει συνολική ισχύ 1.000MW. Το υποβρύχιο καλώδιο έχει μήκος 163 χιλιόμετρα και το βάθος πόντισής του στο Στενό του Οτράντο είναι 1.000 μέτρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα