Μόνιμα τα λογιστικά σύννεφα

Κλίμα απογοήτευσης και στη γηραιά ήπειρο
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2002 00:01
UPD:09:19

AΡΝΗΤΙΚΟ παρέμεινε και χθες το κλίμα στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους και η «αυστηρή γλώσσα» που χρησιμοποίησε για τις λογιστικές απάτες δεν κατάφεραν να απομακρύνουν τις ανησυχίες σχετικά με εταιρικά σκάνδαλα και την πτώση των κερδών.

Αν και οι προοπτικές για τον τομέα τεχνολογίας παραμένουν «σκοτεινές», οι επενδυτές αγόρασαν επιλεκτικά κάποιες μετοχές του κλάδου που έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αξίας τους. Οι αποθαρρυντικές όμως προβλέψεις από επιχειρήσεις λογισμικού, όπως Citrix Systems και Retek, μαζί με τις αρνητικές εκτιμήσεις αναλυτών της Wall Street για τους κατασκευαστές εξοπλισμού ημιαγωγών, «βάρυναν» το κλίμα στην αγορά τεχνολογίας.

Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,74%, στις 1.381,12 μονάδες, ενώ ο Dow Jones έκλεισε στις 9.096,09 μονάδες μειωμένος κατά 1,93%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχασαν σημαντικό έδαφος χθες καθώς οι μετοχές στους τομείς τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών επέστρεψαν στα γνώριμα χαμηλά επίπεδά τους ενώ την ίδια ώρα χανόταν η αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές του τομέα ασφαλειών.

Η θεαματική ανάκαμψη της μετοχής της Deutsche Telekom, ωστόσο, κατάφερε να μετριάσει κάπως την αρνητική εικόνα των αγορών. Η μετοχή του γερμανικού γίγαντα τηλεπικοινωνιών εκτινάχθηκε 8,4% ψηλότερα λόγω ελπίδων περί αλλαγής στην ηγεσία της διοίκησης.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,1% και 1,19%, αντίστοιχα, υποχωρώντας κοντά στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών.

Η απόφαση της Moody's Investors Service να υποβαθμίσει το χρέος της γαλλικής εταιρείας Alcatel στην κατηγορία junk bond (υψηλής απόδοσης και κινδύνου) έπληξε τη μετοχή της εταιρείας που έχασε το 2,2% της αξίας της. Η μετοχή της SAP υποχώρησε κατά 3,9%, ενώ της ισπανικής Telefonica κατά 3,2% μετά την εμπλοκή της στο κύμα των λογιστικών παρατυπιών που πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τις υπόλοιπες μετοχές ξεχώρισαν των Siemens, Vodafone και Prudential.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε με πτώση 2,3%, στο Παρίσι η αγορά έχασε 2,4%, ενώ στη Φραγκφούρτη λίγο πριν από το κλείσιμο είχαμε πτώση 2,2%.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα