FT: Καθυστερεί επικίνδυνα η συμφωνία για την Ελλάδα

Αντιπαράθεση Ευρωζώνης - ΔΝΤ για το χρέος
Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2012 12:53

Ακόμη μία επικίνδυνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας αποδέχονται οι ηγέτες της Ευρωζώνης, καθώς δεν έχουν γεφυρώσει τις διαφορές τους με το ΔΝΤ για τον τρόπο μείωσης του ελληνικού χρέους, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Η νέα καθυστέρηση, παρατηρούν οι FT, ωθεί την Ελλάδα στον κίνδυνο μη αποπληρωμής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την επόμενη Παρασκευή, ενός ποσού 5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε λήξεις ομολόγων τα οποία έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ήλπιζαν ότι θα ολοκλήρωναν τη συμφωνία για το νέο, επιμηκυμένο έως το 2016 πρόγραμμα, στη σύνοδο του Eurogroup τη Δευτέρα. Σύμφωνα, όμως, με αξιωματούχους που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, οι θέσεις των ευρωπαίων δανειστών σχετικά με το πόσο μεγάλη θα πρέπει να είναι η ανακούφιση της Ελλάδας από το χρέος της και με το ποιοι θα φέρουν το βάρος των ζημιών, απέχουν ακόμη πολύ από τις θέσεις του ΔΝΤ.

Αν και οι διαπραγματευτές επέμεναν ότι περιορίζουν τις διαφορές τους, ο χρόνος εξαντλείται, αναφέρουν οι Financial Times. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε ότι η ΕΚΤ ανθίσταται στη χρονική μετάθεση της αποπληρωμής των 5 δισ. ευρώ, πιέζοντας όλες τις πλευρές να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία.

Το ΔΝΤ παραμένει πιο απαισιόδοξο σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη, σχετικά με τα ποσά που θα συγκεντρώσει η χώρα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ και σχετικά με τα χρήματα που θα χρειασθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Όπως αναφέρουν οι FT, το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχει μία διαφορά μεταξύ των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον της τάξης των 5-10 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ αναφορικά με το ύψος που θα διαμορφωθεί το ελληνικό χρέος το 2020. Οι διαπραγματεύσεις έχουν γίνει πιο περίπλοκες, λένε αξιωματούχοι, καθώς το ΔΝΤ επιμένει ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να χαλαρώσει ο σχετικός στόχος και να διαμορφωθεί στο 125% του ΑΕΠ το 2022.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα