ΣΥΝ: To «μαγείρεμα» των ισολογισμών άμεσος κίνδυνος για τις ελληνικές εταιρείες και το ΧΑΑ

Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2002 12:49

Το τεράστιο κύμα από λογιστικές απάτες που επεκτείνεται καθημερινά στις πιο μεγάλες εταιρείες του πλανήτη, κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη, κλονίζει την εμπιστοσύνη παντού, καλλιεργεί το φόβο και την ανασφάλεια, ενώ επιταχύνει την κατάρρευση της «φούσκας» των χρηματιστηρίων, δήλωσε ο βουλευτής του Συνασπισμού Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κώδωνας του κινδύνου, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, χτυπά άμεσα την πόρτα των ελληνικών επιχειρήσεων, πρώτα απ' όλα των εισηγμένων, καθώς «οι ισολογισμοί των περισσότερων επιχειρήσεων υφίστανται "δημιουργική επεξεργασία", οι όποιες παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών στους ισολογισμούς όχι μόνο διατυπώνονται με περίτεχνη "κομψότητα" αλλά και δεν λαμβάνονται υπόψη από κανένα ελεγκτικό όργανο, ενώ οι ίδιες οι εταιρείες που πραγματοποιούν τους ελέγχους προσφέρουν συχνά στις ίδιες επιχειρήσεις υπηρεσίες συμβούλου κάθε μορφής, με πανύψηλες αμοιβές πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να «στρογγυλεύουν» τον ελεγκτικό τους ρόλο.

Ο κ. Λαφαζάνης τονίζει επίσης ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «λόγω μειωμένης ανεξαρτησίας έναντι κυβερνητικών σκοπιμοτήτων αλλά και λόγω έλλειψης προσωπικού και κατάλληλης εμπειρίας αδυνατεί να παίξει αποφασιστικά τον παρεμβατικό και ελεκγκτικό της ρόλο».

Καλεί τέλος την κυβέρνηση να λάβει ριζικά μέτρα ελέγχου και διαφάνειας της οικονομικής θέσης και των οικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων, ενώ χαρακτηρίζει «ασπιρίνες» τα σχετικά νομοθετικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, καθώς δεν συνιστούν θεραπεία του προβλήματος.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα