Cyprus Popular Bank: Ειδοποίηση διαφοράς προς την ελληνική κυβέρνηση

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 11:27

Ειδοποίηση Διαφοράς (Notice of Dispute) προς την ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε χθες ο νομικός οίκος SKADDEN, ARPS, SLATE, MEAGHER & FLOM (UK) LLP, εκ μέρους της Cyprus Popular Bank.

Η Ειδοποίηση κατατέθηκε βάσει των προνοιών της Διακρατικής Συμφωνίας της 30 Μαρτίου 1992 μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αμοιβαία προώθηση και προστασία των επενδύσεων.

Όπως επισημαίνει η Cyprus Popular Bank στην ανακοίνωσή της, στη βάση των προνοιών της Διακρατικής Συμφωνίας, η τράπεζα επιζητεί ισότιμη μεταχείριση σε σχέση με άλλα τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και συναφείς θεραπείες.

Εκτιμάται ότι η πρόσβαση της κυπριακής τράπεζας στους διαθέσιμους μηχανισμούς υποστήριξης της ρευστότητας και κεφαλαιουχικής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών «θα συμβάλει ουσιαστικά στις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει η τράπεζα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τις εργασίες της στον ελλαδικό χώρο, ώστε να συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Ελλάδας».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Σύμβαση προνοεί ότι κάθε διαφορά μεταξύ Συμβαλλόμενου Κράτους και επενδυτή στην επικράτειά του, ο οποίος προέρχεται από το άλλο Συμβαλλόμενο Κράτος, σχετική με την επένδυση, επιλύεται από τα ενδιαφερόμενα μέρη φιλικά. Αν η διαφορά δεν επιλυθεί, η τράπεζα προτίθεται να ζητήσει την ενεργοποίηση της διαδικασίας διαιτησίας στο International Centre for the Settlement of Investment Disputes (ICSID) που εδρεύει στην Ουάσινγκτον σύμφωνα με τις πρόνοιες της Σύμβασης.

Η κυπριακή τράπεζα καταλήγει, λέγοντας πως επιθυμεί να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές για την ταχεία επίλυση της διαφοράς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα