Γκρίνσπαν: Εκλεισε ο κύκλος της φρενίτιδας κερδοσκοπίας

Τρίτη, 16 Ιουλίου 2002 19:46
UPD:19:59

Η οικονομία των ΗΠΑ απορρόφησε τους κραδασμούς από τα αλλεπάλληλα λογιστικά σκάνδαλα διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά τόσο το χρηματιστήριο όσο και η ίδια η οικονομία θα χρειαστούν κάποιο χρονικό διάστημα για να επουλωθούν οι παρεπόμενες ζημιές, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν, καταθέτοντας στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Ο κ. Γκρίνσπαν υπογράμμισε ότι αν υπάρξουν στο μέλλον και άλλα λογιστικά τρικ «θα απειλήσουν ευθέως» την επιχειρούμενη ανάκαμψη στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Fed προέβλεψε ανάπτυξη μέχρι και 3,75% στο τέλος του φετινού χρόνου, έναντι προγενέστερης εκτίμησης 3%.

Υπογράμμισε ότι τα θελεμιώδη μεγέθη καταδεικνύουν επιστροφή στη σταθερή υγιή ανάπτυξη, ενώ η εταιρική δαπάνη αναμένεται να αυξηθεί.

Τα αλλεπάλληλα λογιστικά τρικ μεγάλων ομίλων ο κορυφαίος οικονομικός παράγοντας τα παρομοίασε με «επιδημία που ενέσκηψε στους επιχειρηματικούς κύκλους των ΗΠΑ», και τα χαρακτήρισε ρήξη με την καθιερωμένη διαγωγή «των ιστορικών θεματοφυλάκων της οικονομικής πληροφόρησης» στις ΗΠΑ.

«Ομως αυτή η φρενίτιδα κερδοσκοπίας που εμφανίζεται μόνον μία φορά στο διάστημα μιας γενιάς τελείωσε τώρα», δήλωσε κατηγορηματικά ο Γκρίνσπαν.

Τόνισε ότι με τη δεδομένη οικονομική συγκυρία τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά για καιρό.

Σχετικά με το δολάριο, το οποίο υποχώρησε σήμερα έναντι του ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2000, ο Αλαν Γκρίνσπαν αρκέστηκε να πει ότι οι προβλέψεις για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι αρκετά επισφαλείς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα