Μικτή εικόνα και συναισθήματα

Ολα τα βλέμματα στα εταιρικά κέρδη
Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2002 00:01
UPD:09:09

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ τεχνολογίας ανέκαμψαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, από τη στιγμή που η Nextel Communications εξέπληξε την αμερικανική αγορά, ανακοινώνοντας ότι επέστρεψε σε κερδοφορία στο δεύτερο τρίμηνο, γενικότερα όμως η αγορά παραμένει υπό τους φόβους για την πορεία της εταιρικής Αμερικής.

Τα blue chips υποχώρησαν μετά τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα της Caterpillar, ενώ και οι μετοχές από το χώρο λιανικής «βάρυναν» την αγορά, καθώς ο όμιλος λιανικής Target ανακοίνωσε ότι οι εβδομαδιαίες πωλήσεις του υποχώρησαν περισσότερο απ' όσο αναμενόταν.

Η ομιλία του διοικητή της Φέντεραλ Ρεζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, ενώπιον της τραπεζικής επιτροπής του Κογκρέσου, δεν κατάφερε να στηρίξει τη Wall Street. Μίλησε μεν για ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, τόνισε ωστόσο ότι οι «πληγές» από τα εταιρικά σκάνδαλα θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να κλείσουν.

Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,92% και διαμορφώθηκε στις 8.473,11 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 1.375,26 μονάδες μειωμένος κατά 0,53%.

Μικτή εικόνα παρουσίασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που ωστόσο, παρέμειναν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της τετραετίας, καθώς οι επενδυτές δεν κατάφεραν να βρουν κατευθύνσεις στα όσα είπε ο Αλαν Γκρίνσπαν για την αμερικανική οικονομία στη Γερουσία.

Οι μετοχές τηλεπικοινωνιών ηγήθηκαν της ανάκαμψης, αντανακλώντας την ανακούφιση της αγοράς για τις εξελίξεις στην Deutsche Telekom.

Αντίθετα, οι μετοχές φαρμακευτικών GlaxoSmithKline, Novartis, Roche ηγήθηκαν της πτώσης.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλεια 0,26% ο πρώτος και αμετάβλητος ο δεύτερος. Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στο Λονδίνο, το Μιλάνο, και στη Φραγκφούρτη, πάντως, έκλεισαν με μικρά κέρδη.

Κέρδη της τάξης του 5-7% κατέγραψαν οι μετοχές των Vodafone, France Telecom, Telefonica, Telecom Italia, οδηγώντας τον κλαδικό δείκτη τηλεπικοινωνιών 4,3% ψηλότερα. Ο δείκτης, πάντως, χάνει 44% της αξίας του φέτος.

Η ευρύτερη αγορά, με βάση το δείκτη των 300 μετοχών, υποχωρεί κατά 26%.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται τώρα στην πορεία των εταιρικών κερδών του εξαμήνου, με τις ανακοινώσεις να έρχονται και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Από μια πρώτη ματιά, συμπεραίνεται πως τα κέρδη είναι καλύτερα των προβλέψεων της αγοράς, που -πρέπει να τονισθεί- ήταν ιδιαίτερα δυσοίωνες.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα