Μικρή άνοδος στο Τόκιο

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2002 10:17

ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ βελτίωση παρουσίασε προς το τέλος της συνεδρίασης το επενδυτικό κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να κλείσουν με θετικό πρόσημο, για πρώτη φορά μετά από δύο συνεδριάσεις.

Ο Νikkei ενισχύθηκε κατά 45,6 μονάδες ή 0,44% και διαμορφώθηκε στις 10.296,02 μονάδες. Συνολικά διακινήθηκαν 749 εκατομμύρια μετοχές. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 988,10 μονάδες αυξημένος κατά 0,34%.

Ωστόσο, κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης επικράτησαν έντονα πτωτικές τάσεις μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας "South China Morning Post" το οποίο διατύπωνε επιφυλάξεις ως προς την εγκυρότητα των λογιστικών πρακτικών της Sony. Η μετοχική τιμή της εν λόγω εταιρείας υποχώρησε κατά 4,14%.

Στη συνέχεια, όμως, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας σχετικά με τις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας συνέβαλαν στην αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, κυρίως για μετοχές εταιρειών που βασίζουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους στην ιαπωνική αγορά.

Στη μηνιαία της έκθεση, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναβάθμισε για πέμπτο συνεχή μήνα την εκτίμησή της για την κατάσταση της οικονομίας, η οποία, όπως αναφέρει, βρίσκεται κοντά στην ανάκαμψη στηριζόμενη κυρίως στην ενίσχυση των εξαγωγών.

Η μετοχή της NTT DoCoMo σημείωσε άνοδο κατά 3,64%. Η κορυφαία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ιαπωνία αναμένεται να προσφέρει μια πρωτοποριακή υπηρεσία που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να αποσύρουν και να καταθέτουν χρήματα στις αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές (ΑΤΜ) σε καταστήματα και σουπερμάρκετ χρησιμοποιώντας τα κινητά τους αντί των χρεωστικών καρτών τους.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν και σήμερα οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών, κυρίως αυτοκινητοβιομηχανιών, λόγω της συνεχιζόμενης εξασθένησης του δολαρίου έναντι του γιεν.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Μαζαγιούρο Σιοκάουα, σχολιάζοντας τη συνεχιζόμενη άνοδο του γιεν έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Χθες, η κεντρική τράπεζα της χώρας αποφάσισε να συνεχίσει την ίδια νομισματική πολιτική, μετά τη διήμερη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στην οποία συζητήθηκαν οι ανησυχίες από την πρόσφατη ισχυροποίηση του γιεν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα