Μετά από 12 ώρες διαπραγματεύσεων και ενώ οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην τρίτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών μέσα σε ισάριθμες εβδομάδες οι διεθνείς πιστωτές συμφώνησαν στη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020 αντί για το στόχο του 120% που προβλεπόταν αρχικά.
Οι πηγές τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο δεν διευκρίνισαν ποιοι είναι οι όροι που θα τεθούν για την επίτευξη του νέου αυτού στόχου.
Το αποτέλεσμα είναι θετικό, είμαι ικανοποιημένος από τη συμφωνία, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Πασάουερ Νόιε Πρέσε, η Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε την αντίθεσή της σε μια ενδεχόμενη διαγραφή του ελληνικού χρέους μιλώντας σε βουλευτές της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU).
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Όπως επεσήμανε η γερμανίδα καγκελάριος, αν διαγραφεί το χρέος της Ελλάδας τότε και άλλες χώρες ενδέχεται να υποβάλουν παρόμοιο αίτημα.
Όλοι αναμένουν από την Μέρκελ να πει την αλήθεια για το μέλλον της Ελλάδας όμως ούτε η ίδια, ούτε ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός της στις προσεχείς εκλογές, ο Πέερ Στάινμπρουκ, γνωρίζουν ποιο θα είναι αυτό, σημειώνται στο δημοσίευμα.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ είχε τονίσει ότι το Βερολίνο αποκλείει το ενδεχόμενο διαγραφής του ελληνικού χρέους «για νομικούς λόγους».
Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση επωφελής για όλους. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα ο εκπληρώσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της και ότι αναμένει από τους εταίρους να πράξουν το ίδιο.
Τη σημασία της λήψης απόφασης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, προκειμένου, όπως είπε, να αρθούν οι αβεβαιότητες που υπάρχουν στο ελληνικό ζήτημα, υπογράμμισε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν.
Η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που της αναλογεί και τώρα είναι η σειρά του Eurogroup και του ΔΝΤ να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.
Θα εργαστούμε για την επίτευξη μιας αξιόπιστης λύσης για την Ελλάδα, δεσμεύθηκε με τη σειρά της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Η λύση «πρέπει να είναι αξιόπιστη και πρέπει να αφορά πραγματικά την Ελλάδα», σημείωσε λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, συμπληρώνοντας ότι ΔΝΤ και Ε.Ε. πρέπει να εργαστούν εντατικά πάνω σε αυτή τη βάση.
Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αντίστοιχες δηλώσεις σχετικά με το «κούρεμα» έκανε και η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ. «Θέλουμε να δώσουμε στους Έλληνες κάποιο χρόνο παραπάνω για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν. Έχουμε κάνει σκέψεις για μείωση των επιτοκίων», συμπλήρωσε.
«Έχουμε την πολιτική ευθύνη. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να μείνει εντός της Ευρωζώνης, γιατί, για να το πω απλά, μας κοστίζει πιο φθηνά να μείνει, παρά να βρεθεί εκτός», ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν, εξηγώντας πως οι διεθνείς δανειστές πρέπει να επιτρέψουν στην Ελλάδα να έχει ένα χρέος που μπορεί να εξυπηρετηθεί, «ένα βιώσιμο χρέος».
Είναι σημαντικό να σταλεί σήμερα ένα θετικό πολιτικό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας, ανέφερε από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος.
ΔΗΜΑΡ: Πρέπει να αποδεσμευτεί η δόση
H σημερινή απόφαση του Eurogroup πρέπει να αποδεσμεύσει τη δόση των 31,5 δισ. και να συνεχίσει το πρόγραμμα καταβολής των δόσεων για τη χρηματοδότηση της χώρας, σχολιάζει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά. Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη επαναλαμβάνει παράλληλα πώς η αντιμετώπιση του χρέους μπορεί να υπάρξει, οικονομικά και κοινωνικά, αν η δημοσιονομική προσαρμογή συνδεθεί με την ανάπτυξη και με ένα ειδικό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων και επενδύσεων, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
ΣΥΡΙΖΑ: Αναξιόπιστη και διεθνώς απομονωμένη η κυβέρνηση
Εντονότατες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατύπωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, κάνοντας λόγο για πλήρη αναξιοπιστία και διεθνή απομόνωση «μιας κυβέρνησης έρμαιο στους δανειστές και στο μεγάλο κεφάλαιο».
«Η κυβέρνηση παραμένει αμέτοχη στις ευρωπαϊκές διεργασίες, χωρίς να προβάλλει καμία διεκδίκηση και καμία θέση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Παρόλα αυτά είναι πανέτοιμη να πανηγυρίσει και αύριο μια μη λύση, όπως έκανε και σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές αποφάσεις που όχι μόνο δεν έλυναν το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά προσέθεταν νέα βάρη προς τον ελληνικό λαό».
Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, «η όλη συζήτηση κυρίως γύρω από την καταβολή της δόσης λειτουργεί ως υπεκφυγή από το πραγματικό αδιέξοδο των αποτυχημένων μνημονίων της λιτότητας που καταστρέφουν την κοινωνία και αποδομούν την Ευρώπη».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγοντας επαναλαμβάνει τη θέση του πολιτικού σχηματισμού κατά των μνημονίων και υπέρ της ένταξης του ελληνικού ζητήματος σε μια ευρωπαϊκή λύση, με υπέρβαση της πολιτικής της λιτότητας.
ΚΚΕ: Νέα σφαγή μισθών και συντάξεων
Για να δοθεί η δόση επιβάλουν νέα σφαγή μισθών, συντάξεων, εργασιακών δικαιωμάτων, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Παράλληλα αναφέρει ότι η όποια συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ σχετικά με την επιμήκυνση και το νέο κούρεμα, για το λαό θα σημαίνει μεγαλύτερη εξαθλίωση.
Μόνη λύση, σύμφωνα με το ΚΚΕ, είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ, η κοινωνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων και η μονομερής διαγραφή του χρέους.