Τα αποτελέσματα έφεραν χαμόγελα

Θεαματική ανάκαμψη σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2002 00:01
UPD:00:16

ΑΝΑΚΑΜΨΗ σημείωσαν χθες οι μετοχικές τιμές στη Wall Street, καθώς τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου από μεγάλες εταιρείες, όπως Motorola και Citigroup, συνέβαλαν στο να περιοριστούν οι ανησυχίες για την πορεία των εταιρικών κερδών.

Οι φόβοι ότι τα εταιρικά αποτελέσματα θα ήταν χειρότερα απ' ό,τι αναμένονταν οδήγησαν το δείκτη Dow Jones σε πτώση τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις και γενικότερα ώθησαν την αγορά στα χαμηλότερα επίπεδα πενταετίας. Σύμφωνα με αναλυτές, η αγορά ανέκαμψε, ενώ τα αποτελέσματα της Intel, τα οποία ήταν καλύτερα απ' αυτά που αναμενόταν, προσέφεραν στους επενδυτές σημάδι ανακούφισης.

Τώρα, όλοι οι επενδυτές περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της ΙΒΜ, που αναμενόταν να ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο κατά 0,82% και έφθασε τις 8.542,48 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 1.397,25 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,60%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν θεαματικά από τα χαμηλά επίπεδα της τετραετίας στα οποία είχαν υποχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες, δεν κατάφεραν όμως να επανακτήσουν το όλο το χαμένο έδαφος, παρασυρόμενα από την εκτίναξη της μετοχής της Deutsche Telekom κατά 9% μετά τις θετικές -όπως εκτιμά η αγορά- εξελίξεις στη διοίκηση της εταιρείας.

Οι επενδυτές αγνόησαν την αστάθεια των αγορών και τις δυσοίωνες προβλέψεις αναλυτών και αγόρασαν μετοχές τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιών και τραπεζών, καθώς η περίοδος ανακοίνωσης κερδών του δεύτερου τρίμηνου άρχισε χωρίς μεγάλες αρνητικές εκπλήξεις.

Η θετική εικόνα που έδειχνε η χρηματιστηριακή αγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού συνέβαλε επίσης στη δημιουργία του θετικού κλίματος και στην Ευρώπη.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 3,32% και 3,7%, αντίστοιχα. Η άνοδος αυτή ενίσχυσε τη χρηματιστηριακή αξία των 300 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών κατά 130 δισ. ευρώ, αν και ο δείκτης παρέμεινε περισσότερο από 2% κάτω στη διάρκεια της εβδομάδας.

Η μετοχή του γερμανικού κολοσσού Deutsche Telekom έχει ανακάμψει κατά 29% στη διάρκεια του Ιουλίου, έχοντας χάσει το μισό της αξίας της στο πρώτο εξάμηνο του 2002.

Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται τώρα στις ανακοινώσεις για τα κέρδη του εξαμήνου από τις Nokia, Ericsson, σήμερα και αύριο, αντίστοιχα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα