Σε κλοιό πιέσεων τα ιταλικά ομόλογα

«Ανήσυχος» ο Μάριο Μόντι
Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012 15:45
UPD:15:53

Ανοδο σημειώνουν σήμερα οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, καθώς η ανακοίνωση του πρωθυπουργού της χώρας Μάριο Μόντι ότι σκοπεύει να παραιτηθεί πυροδότησε ανησυχίες για πολιτική κρίση και εκτροχιασμό του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Ο Μόντι είπε το Σάββατο ότι θα παραιτηθεί μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2013. Η προαναγγελία της παραίτησής του ήρθε μετά την άρση της στήριξης που παρείχε το κεντροδεξιό κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα είναι για πέμπτη φορά υποψήφιος για την πρωθυπουργία.

Οι πρόωρες εκλογές αναμένονται πιθανότατα στους πρώτους μήνες του νέου έτους.

«Οι κινήσεις του Μπερλουσκόνι έχουν δημιουργήσει ένα βαθμό αβεβαιότητας στην αγορά αναφορικά με την πολιτική σκηνή στην Ιταλία», παρατηρεί αναλυτής στη UBS. «Μέρος του προβλήματος αποτελεί το γεγονός ότι οι επενδυτές εκτός Ιταλίας δεν είναι πολύ καλά τοποθετημένοι για κάτι τέτοιο... κάποιοι επενδυτές θεωρείται τώρα ότι έχουν μεγάλη έκθεση (στην Ιταλία)», σημειώνει.

Αναλυτές εκτιμούν η αβεβαιότητα οφείλεται στο κατά πόσο η επόμενη κυβέρνηση της χώρας θα συνεχίσει την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική εάν ο Berlusconi επανέλθει στην εξουσία.

Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου ενισχυόταν νωρίτερα κατά 36 μονάδες βάσης στο 4,90%, ενώ τα πενταετή CDS επί του ιταλικού χρέους ενισχύονταν 33 μονάδες βάσης στις 288 μονάδες.

«Ανήσυχος» ο Μάριο Μόντι

Εν τω μεταξύ, την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ιταλία εξέφρασε ο Μάριο Μόντι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Republica, προκαλώντας «πολιτικές» αναταράξεις αλλά και έντονο κλίμα αβεβαιότητας, που καταγράφεται και στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου.

«Γνωρίζω ότι ανησυχείτε, αλλά δεν μπορούσα να μείνω», λέει ο ιταλός πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως μετά την αποχώρηση της κεντροδεξιάς δεν αισθανόταν ότι είχε ισχυρή πολιτική υποστήριξη για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνησή του.

Τόνισε επίσης ότι επέλεξε το Σάββατο για να δημοσιοποιήσει την απόφασή του, προκειμένου να δώσει χρόνο στις αγορές και να αποφευχθούν δυσμενείς αντιδράσεις.

Σημειώνεται ότι ο γενικός δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο του Μιλάνου καταγράφει σήμερα ισχυρές απώλειες.

Ρέγκλινγκ: Η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία

Την ανησυχία του για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία εξέφρασε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ρέγκλινγκ είναι σημαντικό η Ρώμη να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία προς το συμφέρον της Ιταλίας, αλλά και της Ευρωζώνης.

«Η Ιταλία υιοθέτησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις τη χρονιά που πέρασε. Μέχρι σήμερα οι αγορές έχουν αντιδράσει θετικά, ωστόσο αντέδρασαν με ανησυχία στα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας», σημειώνει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα