Ένα ακόμη δύσκολο τρίμηνο για την αγορά εργασίας αναμένουν οι Έλληνες εργοδότες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας της ManpowerGroup για τις Προοπτικές Απασχόλησης.
Ωστόσο, παρά το ότι ο Δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης διατηρεί το αρνητικό του πρόσημο για 12ο συνεχόμενο τρίμηνο, ο ρυθμός των απολύσεων δείχνει να επιβραδύνεται, ενώ οι προοπτικές απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2013 ενισχύονται σε πέντε από τους εννέα τομείς της ελληνικής οικονομίας, τόσο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όσο και με το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Με δεδομένο ότι το 9% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν, το 25% μείωση και το 66% δεν προβλέπει μεταβολή, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για το διάστημα Ιανουάριος - Μάρτιος 2013 διαμορφώνονται στο -16%. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διατηρούνται αμετάβλητες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ βελτιώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε -11%, παραμένοντας αρνητικές σε κάθε τρίμηνο των τελευταίων τριών ετών. Ωστόσο, ο Δείκτης εμφανίζει αύξηση της τάξης των 2 ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση τόσο με το προηγούμενο τρίμηνο όσο και με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
«Όταν οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της χώρας διαμορφώνονται στο -11, είναι δύσκολο να είμαστε αισιόδοξοι. Κι όμως, λαμβάνοντας υπόψη μας τις συνθήκες, τα πράγματα είναι καλύτερα από ότι θα μπορούσαν να είναι. Το 2012 η αγορά εργασίας στην Ελλάδα κατρακύλησε στο κατώτατο σημείο της. Η έρευνα φανερώνει ότι αυτή η κατρακύλα ανακόπτεται και ότι είναι πιθανό να βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας περιόδου σταθεροποίησης», δήλωσε η Δρ. Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup.
Δυσοίωνες προοπτικές απασχόλησης στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης
Σύμφωνα με την έρευνα της Manpower Group, οι προοπτικές απασχόλησης θα συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα δύσκολες στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Από τις συνολικά 42 χώρες σε όλο τον κόσμο, στις οποίες διεξάγεται η έρευνα της εταιρείας, αναμένεται επιδείνωση της αγοράς εργασίας σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2012 στις μισές (21) και βελτίωση μόνο σε 11 χώρες.
Οι χώρες με τις καλύτερες προοπτικές απασχόλησης είναι η Ταϊβάν, η Ινδία, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Κολομβία και ο Παναμάς, ενώ οι χώρες με τις λιγότερες ευκαιρίες για όσους αναζητούν εργασία εκτιμάται ότι θα είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ολλανδία.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως, παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στην Ευρώπη, η Βρετανία καταγράφει την καλύτερη επίδοση της τελευταίας τετραετίας ενώ στη Γερμανία οι προοπτικές απασχόλησης βελτιώθηκαν ελαφρά.
Μεταξύ των 11 χωρών που αναμένουν βελτίωση της αγοράς εργασίας είναι και οι ΗΠΑ, όπου το 17% των εργοδοτών εκτιμούν ότι θα προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις, έναντι ενός ποσοστού 8% που θεωρούν ότι θα μειώσουν το προσωπικό τους.