Μέρκελ: Η Ελλάδα αξίζει τη γερμανική στήριξη

Eurogroup: Αναμένονται αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012 10:56
UPD:13:47

Την ελπίδα να εγκρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την επόμενη δόση προς την Ελλάδα εξέφρασε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε πως οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις έχουν αποδώσει και αξίζουν τη στήριξη της Γερμανίας.

Τη βεβαιότητα ότι σήμερα θα δοθεί το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 34,4 δισ. ευρώ εξέφρασαν την Τετάρτη κοινοτικοί αξιωματούχοι και εταίροι, εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης του Εurogroup στις Βρυξέλλες. Η δόση θα εκταμιευθεί τη Δευτέρα, σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης.

«Η Κομισιόν αναμένει (σήμερα) απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί», δήλωσε ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του αντιπροέδρου για το ευρώ, Ολι Ρεν. Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει κανένα από τα ανοικτά θέματα του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.

Οι τιμές των ομολόγων, που προσέφεραν εγχώριοι και ξένοι πιστωτές κατά τη διαδικασία της επαναγοράς, ανήλθαν στις μέγιστες τιμές από το εύρος διακύμανσης που είχε προσδιορίσει ο ΟΔΔΗΧ, γεγονός το οποίο αύξησε το κόστος της επαναγοράς και απαιτούνται επιπλέον κεφάλαια ύψους 1,29 δισ. ευρώ, προκειμένου να προσεγγιστεί ο αρχικός στόχος της μείωσης του χρέους.

Εγγραφο της Ευρωζώνης αναφέρει πως για να καλυφθεί η απόσταση από το στόχο, σχεδιάζεται η επαναγορά και των ομολόγων που έμειναν εκτός PSI, δηλαδή των ομολόγων αλλοδαπού Δικαίου.

«Τα αποτελέσματα της επαναγοράς είναι ικανοποιητικά, είμαστε σε τροχιά σε σχέση με τις αποφάσεις που είχαμε λάβει (για την επαναγορά), έχω βάσιμες ελπίδες να πιστεύω ότι το Εurogroup θα αποφασίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.

Στη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης του Εurogroup στις 3 Δεκεμβρίου, αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε δηλώσει ότι «εάν η απόκλιση από το στόχο είναι μικρή, τότε δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, θα βρεθεί λύση, αντίθετα εάν είναι μεγάλη, θα χρειαστεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση».

Σύμφωνα με τη «Ν», η απόκλιση του 1,29 δισ. ευρώ θεωρείται μικρή στις Βρυξέλλες και γι' αυτό εκφράζεται η βεβαιότητα ότι θα καλυφθεί σήμερα το πρωί. Χθες έγινε τηλεδιάσκεψη των τεχνοκρατών της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup για να προετοιμάσει τη σημερινή συζήτηση των υπουργών και συζήτησε τα διάφορα σενάρια, όπως την κάλυψη του ποσού από το υφιστάμενο δάνειο που θα λάβει η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή ακόμη μέσω της έκδοσης ομολόγων. Εκείνο που φαίνεται πιο δύσκολο είναι να εγκριθεί πρόσθετο ποσό.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα