Ικανοποίηση Μέρκελ για τη συμφωνία τραπεζικής εποπτείας

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012 15:37
UPD:15:50

«Επιτύχαμε να διασφαλίσουμε τα βασικά αιτήματα της Γερμανίας», δήλωσε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου. «Θα υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στις αρμοδιότητες που αφορούν στη νομισματική πολιτική και στην επίβλεψη των τραπεζών».

Τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. σχετικά με τον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών χαιρέτισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.

«Επιτύχαμε να διασφαλίσουμε τα βασικά αιτήματα της Γερμανίας», δήλωσε η καγκελάριος ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου. «Θα υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στις αρμοδιότητες που αφορούν στη νομισματική πολιτική και στην επίβλεψη των τραπεζών».

Ο μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών, ο οποίος θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), θα επιβλέπει άμεσα μόνον τις τράπεζες με στοιχεία ενεργητικού άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ ή που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 20% του ΑΕΠ της χώρας τους. Αυτό επιτρέπει στις μικρές περιφερειακές τράπεζες της Γερμανίας να παραμείνουν υπό εθνική επίβλεψη.

Τη στήριξή της εξέφρασε, επίσης, η Γερμανίδα αξιωματούχος στις κυβερνήσεις της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, διαπιστώνοντας ότι οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρωζώνη έχουν αρχίσει να αποδίδουν. «Οι προσπάθειες δεν έπεσαν στο κενό», δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Είμαι πεπεισμένη ότι η Ευρώπη θα καταφέρει να βγει από αυτήν την κρίση πιο δυνατή απ' ό,τι ήταν όταν εισήλθε σε αυτήν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα