Η ανάπτυξη βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων αργά το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε «πάρα πολύ σημαντική» την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2265104 . Όπως δήλωσε ο υπουργός, η απόφαση του S&P δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας, επεσήμανε ωστόσο ότι «ο δρόμος είναι μακρύς και ανηφορικός, δηλαδή δεν εφησυχάζουμε».
Πάντως ξεκαθάρισε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να συζητάμε ότι θα επιστρέψει η χώρα στις αγορές νωρίτερα απ’ ό,τι περιμέναμε.
Σε ερώτηση αναφορικά με το τέλος ακινήτων, ο υπουργός απάντησε ότι περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου.
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι ο έλληνας πολίτης πρέπει να νιώσει ασφαλής και να πιστέψει ότι τα μέτρα τα δύσκολα, τα βαριά, είναι πράγματι τα τελευταία.
Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν για τη λειτουργία της κυβέρνησης με τον καλύτερο διοικητικό και πολιτικό συντονισμό, υπογραμμίζοντας πως στην κυβέρνηση πρέπει να υπάρχει πλήρης συνεννόηση για τα θέματα που έχουν πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον.
Το θέμα είναι, συνέχισε, να ανακόψουμε την ύφεση, να περιορίσουμε την απειλή της ανεργίας, να αποκτήσουμε ξανά θετικό πρόσημο ωστόσο επεσήμανε ότι χρειάζεται δουλειά, κοινωνική συναίνεση και εθνική στρατηγική.
Τρεις είναι, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, οι βασικοί πυλώνες του κυβερητικού έργου. Πρώτον η κοινωνική συνοχή, δεύτερον τα πρακτικά μέτρα για την ανάπτυξη και τρίτον οι διαρθρωτικές αλλαγές. «Οργανώνουμε τη νέα αφετηρία της χώρας», σημείωσε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε βέβαιος πως έχει αλλάξει η συγκυρία υπέρ της ελλάδας και μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη στροφή, ωστόσο υπογράμμισε ότι χρειάζεται δουλειά και συναίνεση.
Αναφορικά με το φορολογικό, δήλωσε πως τα σημεία που έχουν απομείνει προς διευθέτηση είναι λίγα. Υποστηρίζοντας παράλληλα ότι σημασία έχει να φύγουμε από τη συζήτηση για τα φορολογικά μέτρα, που είναι μέσα στο πακέτο των δύσκολων μέτρων και να πάμε το ταχύτερο στη συζήτηση για το ολοκληρωμένο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. «Σημασία δεν έχει να ανακατανέμεις τα βάρη στα δηλωμένα εισοδήματα, αλλά να συλλαμβάνεις μη δηλωμένη φορολογητέα ύλη», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης διαβεβαίωσε ότι στη συνάντηση δεν ετέθη ζήτημα ανασχηματισμού ούτε αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Ερωτηθείς για την πρόταση της ΔΗΜΑΡ περί καθιέρωσης απλής αναλογικής, απάντησε ότι η πρόταση του κόμματός του στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος και στην καθιέρωση θεσμών ενίσχυσής του.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι εξελίξεις για τη χώρα μας βρίσκονται σε ιδιαίτερα θετική κατεύθυνση με την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στο πρόσφατο Eurogroup.
Για το φορολογικό, είπε ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων στα περισσότερα θέματα ενώ για όσες διαφοροποιήσεις απομένουν, αυτές θα αντιμετωπιστούν στο Κοινοβούλιο.
Παράλληλα δήλωσε πως τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι για την ανάπτυξη, τονίζοντας την ανάγκη προώθησης ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών ενώ για τους νέους, σημείωσε πως πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Όπως δήλωσε, στο επίκεντρο της σύσκεψης τέθηκε ακόμα η αποτελεσματική λειτουργία και η συνεκτικότητα της κυβέρνησης.
Τέλος ανέφερε πως η συνεργασία των κυβερνητικών εταίρων θα συνεχιστεί ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να προωθηθούν λύσεις.
ΣΥΡΙΖΑ: Πλήρως απομονωμένη από την κοινωνία η κυβέρνηση
Η σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών έρχεται να επιβεβαιώσει την πίστη της κυβέρνησης στην εφαρμογή ενός προγράμματος λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεων, κοινωνικής διάλυσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί πως είναι δέσμια των επιταγών των δανειστών και πλήρως απομονωμένη από την κοινωνία, προσπαθεί τώρα να πιαστεί «σαν τον πνιγμένο από τεχνάσματα» γύρω από τον εκλογικό νόμο και από πανηγυρισμούς για «τις δήθεν ευρωπαϊκές της επιτυχίες».
«Δεν μπορεί να κρυφτεί όμως ούτε από τα αδιέξοδα της πολιτικής της, ούτε από το ότι έχει θέσει τη χώρα υπό έναν ολοένα και πιο ασφυκτικό κλοιό λιτότητας, ύφεσης και νέων μέτρων, που κάθε φορά είναι και τα τελευταία», προσθέτει.
Καταλήγοντας, σημειώνει πως το μόνο πράγμα που μένει να επιβεβαιωθεί είναι πόσο καιρό μπορεί να σταθεί μια κυβέρνηση στην εξουσία όταν οι μόνοι της σύμμαχοι είναι η τρόικα και το μεγάλο κεφάλαιο.