Κομισιόν: «Πράσινο» για έργα αστικής ανάπλασης μέσω Jessica

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012 16:18

Τη στήριξη έργων αστικής ανάπλασης στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία μέσω της πρωτοβουλίας Jessica ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το ελληνικό και το βουλγαρικό καθεστώς συνάδουν με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.

Το ταμείο χαρτοφυλακίου JESSICA Holding Fund Greece, με προϋπολογισμό ύψους 258 εκατ. ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, χρηματοδοτείται εν μέρει από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. και εν μέρει από την εθνική δημόσια χρηματοδότηση.

Πέντε ταμεία, τα οποία επιλέχθηκαν με ανοιχτή και διαφανή διαδικασία, θα παράσχουν δάνεια και επενδυτικά κεφάλαια υπό ευνοϊκούς όρους για έργα αστικής ανάπτυξης.

Κάθε έργο πρέπει να διαθέτει ένα επιχειρηματικό σχέδιο που να εξασφαλίζει την αποπλήρωση των δημοσίων επενδύσεων. Επαγγελματίες και ανεξάρτητοι διαχειριστές κεφαλαίων θα εξασφαλίσουν τη λήψη συνετών επενδυτικών αποφάσεων και θα εγγυηθούν την οικονομική βιωσιμότητα των ταμείων, βάσει εγκεκριμένης επενδυτικής στρατηγικής. Επιπλέον, οι ιδιώτες επενδυτές θα χρηματοδοτήσουν το κόστος κάθε σχεδίου (τουλάχιστον το 30% στην Ελλάδα), δημιουργώντας έτσι αποτέλεσμα μόχλευσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα