Στο δ' τρίμηνο 2013 τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών σε Ιόνιο - Κρήτη

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 16:16
UPD:18:22

Tο ερευνητικό πλοίο NORDIC EXPLORER της νορβηγικής εταιρείας PGS έφθασε στο λιμάνι της Πάτρας τον προηγούμενο μήνα, προκειμένου να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης.

Στο δ' τρίμηνο του 2013 θα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διεξάγονται στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, σύμφωνα με στοιχεία της νορβηγικής εταιρείας PGS που επικαλείται το ΑΜΠΕ.

Παράλληλα, η PGS διαψεύδει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες διαθέτει δεδομένα από σεισμικές έρευνες που έγιναν χωρίς άδεια στην ελληνική επικράτεια, κάνοντας λόγο για «σπέκουλα» και λανθασμένες αναφορές.

Σύμφωνα με την νορβηγική εταιρεία, οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή που έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο, θα διαρκέσουν δέκα μήνες και τα δεδομένα που θα προκύψουν, θα είναι διαθέσιμα προς πώληση στις εταιρείες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων από το το δ' τρίμηνο του 2013.

Σύμφωνα με την PGA, το χρονοδιάγραμμα αυτό επιτρέπει στις ενδιαφερόμενες εταιρείες «να αξιολογήσουν τα γεωφυσικά δεδομένα της περιοχής, πριν την προκήρυξη του γύρου παραχωρήσεων που αναμένεται στα μέσα του 2014».

Όσον αφορά τη χρήση δεδομένων που προέκυψαν από έρευνες χωρίς άδεια, η νορβηγική εταιρεία αναφέρει ότι συμμετείχε στον διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τα δεδομένα και τις πληροφορίες που παρουσιάστηκαν δημόσια το καλοκαίρι του 2011.

Οι σεισμικές έρευνες διεξάγονται σε θαλάσσια περιοχή έκτασης 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο γύρος παραχωρήσεων που αναμένεται να προκηρυχθεί το 2014 αφορά την παραχώρηση περιοχών («οικοπέδων») μετά από διαγωνισμό, σε εταιρίες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Κίνδυνος αναστολής εργασιών στον Πρίνο

Την ίδια ώρα, τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο αναστολής των εργασιών εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου της περιοχής Πρίνου- Καβάλας, κρούει η Energean Oil & Gas.

Αφορμή, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι η καθυστέρηση κύρωσης από τη Βουλή της αναθεωρημένης σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία είναι προσαρμοσμένη στη νέα νομοθεσία περί εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η κύρωση της σύμβασης αποτελεί δέσμευση του ΥΠΕΚΑ και θα αποβεί επωφελής για το Δημόσιο, ενώ θα επιτρέψει την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 40 εκατ. ευρώ το 2013 και άλλων 100 εκατ. το 2014 σε συμπληρωματικές γεωτρήσεις για αύξηση της παραγωγής.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα