Ισπανία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός λιτότητας για το 2013

«Νεκρώσιμη πομπή» απόψε στη Μαδρίτη
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 16:31
UPD:21:56

Εργαζόμαστε για μια επιστροφή στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για το 2014», διαβεβαίωσε ο Μαριάνο Ραχόι.

Τον προϋπολογισμό της Ισπανίας για το 2013, ο οποίος προβλέπει μέτρα για μια άνευ προηγουμένου λιτότητα με σκοπό την εξοικονόμηση 39 δισ. ευρώ, ενέκριναν σήμερα οι βουλευτές της χώρας.

Εν μέσω έντονων κοινωνικών αντιδράσεων, με την ανεργία να έχει ξεπεράσει το 25% και τις διαδηλώσεις να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στις περισσότερες πόλεις της χώρας, ο προϋπολογισμός αυτός προβλέπει σκληρά μέτρα λιτότητας με στόχο την εξυγίανση των δημοσιονομικών της Ισπανίας.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει μείωση των επιδομάτων ανεργίας κατά 6,3% και αύξηση των φορολογικών εσόδων, κυρίως μέσω της αύξησης του ΦΠΑ, κατά 15 δισ. ευρώ.

Οι προϋπολογισμοί των υπουργείων θα «ψαλιδισθούν» κατά μέσο όρο 8,9%, με αυτόν του υπουργείου Βιομηχανίας να μειώνεται κατά 21,3%, του υπουργείου Γεωργίας κατά 25,4% και του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλημάτων κατά 17,2%.

Πλήττονται, όμως, και οι συνταξιούχοι, καθώς η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αποφάσισε ότι οι συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν σε ποσοστό χαμηλότερο από αυτό που προβλεπόταν αρχικά.

Ακόμη και ο Βασιλικός Οίκος της Ισπανίας θα κληθεί να καταβάλει κάποιο τίμημα, καθώς ο προϋπολογισμός του μειώνεται κατά 4%, σε ευθυγράμμιση με τις περικοπές που πλήττουν το σύνολο της δημόσιας διοίκησης.

Οι περιφέρειες καλούνται κι αυτές να συμβάλουν, με βαριές επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς τους για την υγεία και τη παιδεία, τους οποίους διαχειρίζονται οι ίδιες βάσει του καθεστώτος αυτονομίας που έχουν.

Ο προϋπολογισμός αυτός εντάσσεται στο σχέδιο εξοικονόμησης πόρων που υπαγόρευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ισπανία, το οποίο προβλέπει την εξοικονόμηση 150 δισ. ευρώ ως το 2014 προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα της χώρας, που έφτασε στο 9,4% του ΑΕΠ το 2011.

Ο στόχος για το 2012 είναι το 6,3%, ποσοστό που είναι «δύσκολο» να επιτευχθεί, όπως παραδέχθηκε η κυβέρνηση, και στη συνέχεια το 4,5% για το 2013 και το 2,8% το 2014.

«Εργαζόμαστε για μια επιστροφή στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για το 2014», διαβεβαίωσε ο Μαριάνο Ραχόι, τη στιγμή που χιλιάδες διαδηλωτές που κατεβαίνουν καθημερινά στους δρόμους, αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας.

Το βράδυ, εκατοντάδες «αγανακτισμένοι» Ισπανοί συμμετείχαν σε μια «νεκρώσιμη πομπή» στη Μαδρίτη, θέλοντας να καταγγείλουν τον προϋπολογισμό λιτότητας.

Ντυμένοι στα μαύρα και κρατώντας αναμμένα κεριά, οι διαδηλωτές διέσχισαν το κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας και κατευθύνθηκαν προς το κτίριο του κοινοβουλίου, που τους τελευταίους μήνες έχει γίνει το σύμβολο της οργής τους. «Οι επόμενες περικοπές θα γίνουν στην γκιλοτίνα» και «Να θάψουμε αυτόν τον κακό προϋπολογισμό», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν.

«Είμαι αγανακτισμένη από την απάτη που διαπράττουν στον τομέα της υγείας, για αυτά που θα κάνουν στη δικαιοσύνη, στην εκπαίδευση και στους μισθούς» δήλωσε η ʼνα Ερνάντεθ, μια 53χρονη υπάλληλος. «Πιστεύω ότι δεν πρόκειται για οικονομική κρίση αλλά θέλουν να μας εξαπατήσουν για να μας αφαιρέσουν τα δικαιώματα που κερδίσαμε» πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα