Ανοικτό αφήνει το υπουργείο Οικονομικών το ενδεχόμενο καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις. Όπως ανέφεραν σε πρωινές ενημερωτικές εκπομπές ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς και ο γ.γ. του ΥΠΟΙΚ Ηλίας Πλασκοβίτης, πρόκειται για ένα μέτρο που εξετάζεται.
Σχετικά με τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί από τις δηλώσεις του υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Π. Ρήγα περί «διακανονισμού για το συμψηφισμό της επιστροφής ΦΠΑ με τα χρέη των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο», ο κ. Κουσελάς δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ πως τέτοιοι συμψηφισμοί υπάρχουν και με το Φ.Π.Α. και με άλλους φόρους.
Τόνισε ακόμη ότι οι οφειλές αυτές θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά το στενό δημόσιο τομέα και όχι ασφαλιστικά ταμεία και νομικά πρόσωπα.
Από την πλευρά του, ο κ. Πλασκοβίτης δήλωσε στο ΜEGA πως το ΥΠΟΙΚ εξετάζει το συμψηφισμό μόνο οφειλών από ΦΠΑ μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου.
Σημειώνεται ότι το κράτος οφείλει επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και απο την πλευρά τους οι επιχερήσεις έχουν οφειλές προς το Δημόσιο από ΦΠΑ καθώς και από άλλες κατηγορίες φόρων.
Μέχρι τώρα και σε ό,τι αφορά στο στενό δημόσιο τομέα υπάρχουν περιπτώσεις άτυπου διακανονισμού μεταξύ εφοριών και φορολογουμένων για ΦΠΑ που οφείλει το κράτος και άλλου είδους φόρων που οφείλουν οι επιχειρήσεις προς το κράτος. Η τακτική ωστόσο αυτή είναι άτυπη, αφορά σχετικά μικρά ποσά και συνιστά μια έμμεση και πρόσκαιρη λύση στο ζήτημα.
Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών έχουν «πέσει» προτάσεις για τη δημιουργία μηχανισμού που θα επιτρέπει τη διεύρυνση των συμψηφισμών αυτών αλλά και τη διενέργειά τους σε μόνιμη βάση.
Έτσι, κύκλοι του υπουργείου δεν αποκλείουν στην τελική ρύθμιση που θα υπάρξει στο φορολογικό νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν ως μέτρα οι προτάσεις αυτές.
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα για το αν συμψηφίζονται ή όχι ΦΠΑ και χρέη προέκυψε χθες όταν ο κ. Ρήγας ανέφερε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται τον νέο αναπτυξιακό νόμο ότι «το Φεβρουάριο θα γίνει ο διακανονισμός που ζητάει η αγορά, προκειμένου να υπάρχει συμψηφισμός όταν το Δημόσιο είτε από ΦΠΑ, είτε από άλλους λόγους οφείλει σε κάποιον επιχειρηματία έστω και στοιχειωδώς». Ανέφερε μάλιστα επί λέξει ότι «το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι θα βρει τον τρόπο ώστε να τελειώσει το ζήτημα» και κατέληξε λέγοντας: «είναι μια άδικη συμπεριφορά για τον ιδιώτη που πρέπει να διορθωθεί».
Λίγες ώρες αργότερα, όμως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν ρητά ότι υπάρχει πρόθεση προώθησης σχετικής ρύθμισης, ενώ στέλεχος της κυβέρνησης πήρε σαφείς αποστάσεις από τον κ. Ρήγα δηλώνοντας ότι «ήδη υπάρχουν κάποιοι συμψηφισμοί με ΦΠΑ» και υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα δεν υπάρχει η υποδομή για περισσότερους συμψηφισμούς αλλά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα διευρυνθεί κατά το δυνατόν η σχετική διαδικασία». Το αποτέλεσμα ήταν ο κ. Ρήγας να προβεί σε διευκρινιστικές δηλώσεις σημειώνοντας ότι δεν γνώριζε πως υπάρχει ήδη δυνατότητα συμψηφισμού, ενώ απέδωσε το ζήτημα σε «ατυχή διατύπωση».
Επιμένουν στο συμψηφισμό οι έμποροι
Την ίδια ώρα ο εμπορικός κόσμος επαναλαμβάνει την ανάγκη συμψηφισμού του ποσού επιστροφής του ΦΠΑ με τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.
«Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου έχει επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση επιστροφής ΦΠΑ περιορίζει την ήδη προβληματική ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και τις στερεί από την απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους ρευστότητα» δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και σημείωσε: «Έτσι, μειώνονται εμμέσως τα κεφάλαια κίνησης, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να οδηγούνται σε πηγές χρηματοδότησης με υψηλό επιτόκιο δανεισμού και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και σε διακοπή των εργασιών τους».
Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, η ΕΣΕΕ, θεωρώντας το πάγωμα της επιστροφής ΦΠΑ ουσιαστικά ως έμμεσο άτοκο δανεισμό από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στο ελληνικό δημόσιο, υπέβαλε δύο φορές κατά το παρελθόν (24/2/2010 & 02/06/2010) επίσημο αίτημα προς το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, με το οποίο ζητούσε τον συμψηφισμό του ποσού επιστροφής του ΦΠΑ με τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, με τη δημιουργία ενός εξολογιστικού αλληλόχρεου λογαριασμού οφειλών.
Επικρίνοντας το φορολογικό σύστημα συμπλήρωσε: «Το ελληνικό εμπόριο δεν ξεχνά ότι τόσο η απόδοση όσο και η επιστροφή ΦΠΑ είναι μια αμφίδρομη υποχρέωση. Δυστυχώς, όμως, για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε ότι στη χώρας μας έχει πλέον εδραιωθεί ένα φορολογικό σύστημα οπισθοδρομικό, αγχωτικό και δύσκαμπτο. Έτσι, λοιπόν, φαίνεται ότι ακόμη και η επιθυμία του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει δίκαια τις ανάγκες των επιχειρήσεων, όπως ο συμψηφισμός, προσκρούει σε ανυπέρβλητα εμπόδια. Οι εισηγήσεις και οι προτάσεις των επιχειρηματικών φορέων έχουν δημιουργήσει την υποδομή, ώστε να ξεπεραστούν οι ΄΄τεχνικές δυσκολίες΄΄, όσον αφορά το συμψηφισμό και τη διεύρυνση της σχετικής διαδικασίας στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο».
ΛΑΟΣ: Μονόδρομος ο συμψηφισμός
«“Γλώσσα λανθάνουσα” την αλήθεια λέει… Ο συμψηφισμός αποτελεί μονόδρομο για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Είναι πρόταση του ΛΑ.Ο.Σ. ήδη από τις ημέρες της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Το ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απαξιώνουν τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς δεν αποτελεί πλέον είδηση…».
Τα παραπάνω σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.
ΣΥΝ: Πρόσκαιρη ανακούφιση
«Στις δεδομένες συνθήκες της οικονομικής ασφυξίας και της βαθιάς ύφεσης η άμεση επιστροφή του ΦΠΑ εκ μέρους του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, ο συμψηφισμός των οφειλών καθώς και η δυνατότητα καταβολής σε δόσεις του ΦΠΑ εκ μέρους των επιχειρήσεων μπορούν να ανακουφίσουν πρόσκαιρα τη χειμαζόμενη αγορά» σχολίασε το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού.
Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνεται πως το πρόβλημα είναι βαθύτερο «και συνδέεται με τη συνολική υφεσιακή πολιτική της κυβέρνησης που επιτείνεται με την εκ νέου αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που ακολουθείται στο πλαίσιο του μνημονίου».