Σόκρατες: Δεν χρειάζεται βοήθεια η Πορτογαλία

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011 12:48

Τις πληροφορίες περί εξωτερικών πιέσεων προς τη Λισαβόνα να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης διέψευσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες, ξεκαθαρίζοντας για ακόμη μια φορά ότι η χώρα του «έχει τα μέσα να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές» και δεν χρειάζεται βοήθεια.

Τις πληροφορίες περί εξωτερικών πιέσεων προς τη Λισαβόνα να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης διέψευσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ξεκαθαρίζοντας για ακόμη μια φορά ότι η χώρα του «έχει τα μέσα να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές» και δεν χρειάζεται βοήθεια.

Σύμφωνα με τον Ζοζέ Σόκρατες, οι φήμες ότι η Πορτογαλία δέχεται πιέσεις να ζητήσει βοήθεια κάνουν κακό στη χώρα και ωφελούν μόνο τους κερδοσκόπους.

Η χώρα θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται από τις αγορές, τόνισε ο πορτογάλος πρωθυπουργός και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκδοση κρατικών ομολόγων έως 1,25 δισ. ευρώ που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεχέιρα Ντος Σάντος είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση «κάνει τη δουλειά της» για να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Τυχόν διάσωση της Πορτογαλίας θα επέφερε «πολύ μεγάλη ζημιά στη φήμη της χώρας» από την οποία η Πορτογαλία θα χρειαζόταν «χρόνια» για να ανακάμψει, είπε ο υπουργός.

Ο Τεχέιρα Ντος Σάντος εμφανίστηκε επίσης επικριτικός έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη δεν φαίνεται να κάνει τη δουλειά της για τη διατήρηση της σταθερότητας του ευρώ».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα