Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011 12:48

Σόκρατες: Δεν χρειάζεται βοήθεια η Πορτογαλία

Τις πληροφορίες περί πιέσεων προς τη Λισαβόνα να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης διέψευσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ξεκαθαρίζοντας για ακόμη μια φορά ότι η χώρα του «έχει τα μέσα να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές».

Τις πληροφορίες περί εξωτερικών πιέσεων προς τη Λισαβόνα να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης διέψευσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ξεκαθαρίζοντας για ακόμη μια φορά ότι η χώρα του «έχει τα μέσα να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές» και δεν χρειάζεται βοήθεια.

Σύμφωνα με τον Ζοζέ Σόκρατες, οι φήμες ότι η Πορτογαλία δέχεται πιέσεις να ζητήσει βοήθεια κάνουν κακό στη χώρα και ωφελούν μόνο τους κερδοσκόπους.

Η χώρα θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται από τις αγορές, τόνισε ο πορτογάλος πρωθυπουργός και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκδοση κρατικών ομολόγων έως 1,25 δισ. ευρώ που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεχέιρα Ντος Σάντος είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση «κάνει τη δουλειά της» για να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Τυχόν διάσωση της Πορτογαλίας θα επέφερε «πολύ μεγάλη ζημιά στη φήμη της χώρας» από την οποία η Πορτογαλία θα χρειαζόταν «χρόνια» για να ανακάμψει, είπε ο υπουργός.

Ο Τεχέιρα Ντος Σάντος εμφανίστηκε επίσης επικριτικός έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη δεν φαίνεται να κάνει τη δουλειά της για τη διατήρηση της σταθερότητας του ευρώ».