Προς επέκταση του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης;

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011 17:15
UPD:17:32

Προτάσεις για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ύψους 440 δισ. ευρώ συζητούν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Προτάσεις για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ύψους 440 δισ. ευρώ συζητούν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Επικαλούμενη ευρωπαίους αξιωματούχους, η εφημερίδα σημειώνει ότι δεν έχει ληφθεί προς το παρόν καμία απόφαση ούτε πρόκειται να ληφθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα.

Όπως παρατηρεί η WSJ, οι συζητήσεις αυτές φανερώνουν τις ανησυχίες που υπάρχουν στους κόλπους της Ε.Ε., ότι οι πόροι του ταμείου πιθανόν να μην επαρκέσουν αν ζητήσει βοήθεια και η Ισπανία.

Προς αγορά ομολόγων της ευρωζώνης η Ιαπωνία

Εν τω μεταξύ, στην αγορά ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σχεδιάζει να προχωρήσει η Ιαπωνία, προκειμένου να συμβάλει στη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

«Είναι πρέπον η Ιαπωνία, μία σημαντική χώρα, να αγοράσει κάποιο ποσοστό» από τα ομόλογα που το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ετοιμάζεται να εκδώσει, δήλωσε ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Όπως ανέφερε, η αγορά αυτή θα ενισχύσει την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών τίτλων.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποσό που το Τόκιο ετοιμάζεται να διαθέσει για την αγορά ο Νόντα αναφέρθηκε «στο 20% περίπου» των τίτλων της προσεχούς έκδοσης ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Nikkei.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει 440 δισ. ευρώ κρατικών εγγυήσεων των χωρών της ευρωζώνης και είναι ο κύριος φορέας της οικονομικής βοήθειας που αποφασίσθηκε την άνοιξη του 2010 από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την υποστήριξη της Ελλάδας και, στη συνέχεια, της Ιρλανδίας.

Στις 5 Ιανουαρίου, η ΕΕ εξέδωσε ομόλογα 5 δισ. ευρώ, το πρώτο μέρος από το σύνολο των ομολόγων ύψους 17,6 δισ. ευρώ που σκοπεύει να εκδώσει κατά το 2011 για να υποστηρίξει την Ιρλανδία. Τέσσερις ή πέντε εκδόσεις ομολόγων προβλέπονται για το 2011, εκ των οποίων οι τρεις εντός του πρώτου εξαμήνου.

Έτοιμη να βοηθήσει τις περισσότερο εκτεθειμένες ευρωπαϊκές οικονομίες στην κρίση χρέους έχει δηλώσει και η Κίνα, η οποία δεσμεύτηκε να αγοράσει απευθείας κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα