Την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό το ν/σχ για τα κλειστά επαγγέλματα

ΥΠΟΙΚ: «Γκαστρωμένες οι μέρες» στην ΕΕ
Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011 22:49
UPD:23:00

Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο νόμου για το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ, με θέμα «Μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση: αντλώντας τα αναγκαία διδάγματα από την κρίση», ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ο νόμος θα προβλέπει οριζόντια ρύθμιση, με την οποία θα αίρονται όλες οι στρεβλώσεις και οι υπάρχουσες ρυθμίσεις στο σύνολο των επαγγελμάτων.

Εξήγησε ακόμη πως θα υπάρξει ειδική μνεία για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων που αναφέρονται στο μνημόνιο, όπως αυτό των δικηγόρων. Βασική αρχή του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον υπουργό, θα είναι η ενίσχυση της επαγγελματικής δραστηριοποίησης και οι ευκαιρίες στους νέους.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε, ακόμη, μείζονες αποφάσεις στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι μέρες αυτές είναι γκαστρωμένες».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγονται τρεις συζητήσεις. Η πρώτη αφορά στο δημοσιονομικό πλαίσιο και, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, οι μείζονες αποφάσεις που θα ληφθούν και οι κανόνες για να βοηθούνται οι χώρες όταν βρεθούν σε δυσκολία, θα αλλάξουν μια για πάντα τον τρόπο οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης.

Η δεύτερη συζήτηση σχετίζεται με την ανάπτυξη, και σε αυτή συμπεριλαμβάνεται η έκδοση ευρωομολόγου, ενώ αντικείμενο της τρίτης συζήτησης είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλίστρων κινδύνων των ομολόγων και των οίκων αξιολόγησης.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου" έκαναν την κρίση χειρότερη και αποτελούν σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, εμπόδιο για να ξεπερασθεί η κρίση.

Απαιτείται, όπως είπε, ο περιορισμός παρόμοιων εργαλείων, διότι προσφέρουν ρευστότητα και κέρδη μόνον σε αυτούς που τα κατέχουν και όχι στις κυβερνήσεις και τις χώρες.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου άσκησε παράλληλα δριμεία κριτική στους οίκους αξιολόγησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει καμία λογική και δεν πρέπει να συνεχισθεί» το γεγονός ότι η αξιολόγηση των οίκων αυτών για την Ελλάδα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τις ανά τρίμηνο αξιολογήσεις των θεσμικών οργάνων (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), οι οποίες είναι θετικές για τη χώρα και με βάση αυτές εκταμιεύονται οι δόσεις του δανείου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα