Aνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2002 19:08

ΜΕ ΚΕΡΔΗ έκλεισαν σήμερα οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκαν μετά τα αποθαρρυντικά στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/31/234854.htm και τη συνακόλουθη υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στη Νέα Υόρκη (αυτή την ώρα οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq σημειώνουν πτώση κατά 0,54% και 1,52% αντιστοίχως).

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.237,7 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,36%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.415,38 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 1,05% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.703,39 μονάδες με άνοδο 0,43%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 2,44% και βρίσκεται στις 3.784 μονάδες κυρίως λόγω των έντονων πιέσεων στο κλάδο της υψηλής τεχνολογίας.

Παρά τις ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της Wall Street, το κλίμα στο μεγαλύτερο μέρος των συνεδριάσεων ήταν θετικό εξαιτίας ορισμένων ενθαρρυντικών εταιρικών αποτελεσμάτων. Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στους κλάδους ενέργειας, μέσων μαζικής ενημέρωσης και τραπεζών. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών.

Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή του βρετανικού ομίλου British Sky Broadcasting, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι στο τέταρτο οικονομικό του τρίμηνο επέστρεψε στην κερδοφορία για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. Τα κέρδη του, ωστόσο, περιορίστηκαν τελικά στο 1,18%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε και η μετοχή του βρετανικού ομίλου καταναλωτικών προϊόντων Unilever, ο οποίος αναθεώρησε σήμερα προς τα πάνω την αρχική του εκτίμηση σε ό,τι αφορά την κερδοφορία του στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Παράλληλα, στο δεύτερο τρίμηνο του 2002 τα κέρδη του μειώθηκαν κατά 28% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Η μείωση αυτή ήταν μικρότερη από τις προβλέψεις αναλυτών σε έρευνα του Βloomberg. H μετοχική της τιμή ενισχύθηκε κατά 8,91%.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών επωφελούμενες από την ανοδική πορεία των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές.

Αυτή την ώρα, στην αγορά ενέργειας του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου σημειώνει άνοδο κατά 0,17% έχοντας διαμορφωθεί στα 25,85 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι μετοχές των εταιρειών Royal Dutch και Shell ενισχύθηκαν κατά 3,56% και 4,02% αντιστοίχως. Ανοδο άνω του 3% σημείωσε και η μετοχή της BP στον απόηχο των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/31/234720.htm .

Tέλος, αποθαρρυντικά ήταν τα νέα από το χώρο της οικονομίας, καθώς η ανεργία στη Γαλλία αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 9% από 8,9% το Μάιο, ενώ οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία σημείωσαν απρόσμενη μείωση κατά 2,2% τον Ιούνιο, σε μηνιαία βάση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα