Νέο πλήγμα στην εμπιστοσύνη

Η Ευρώπη ξεπέρασε τις αρνητικές ειδήσεις
Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2002 00:01
UPD:06:35

ΤΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ οικονομικά στοιχεία, που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, κλόνισαν ξανά την εμπιστοσύνη των Αμερικανών επενδυτών προς την ισχύ της οικονομίας της χώρας, που αμφισβήτησαν την ανάκαμψη για την οποία κάνει λόγο ο Λευκός Οίκος. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε πιέσεις των μετοχικών τιμών στη Wall Street, η οποία είχε ενισχυθεί κατά 5% στις πρώτες δύο συνεδριάσεις της εβδομάδας. «Η αλήθεια είναι πως η οικονομία επιβραδύνεται και μαζί της και οι καταναλωτικές δαπάνες», δήλωσε ο Χιου Τζόνσον, της First Albany Corp.

Η είδηση για την έναρξη εισαγγελικής έρευνας για τις λογιστικές πρακτικές της AOL Time Warner Inc συνέβαλε επίσης στη δημιουργία του αρνητικού κλίματος στο χρηματιστήριο. Με άνοδο 56,56 μονάδων, ποσοστό 0,65% έκλεισε ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), φθάνοντας στις 8.736,59 μονάδες. Απώλειες 15,93 μονάδων, ποσοστό 1,91%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.328,26 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν σε θετικό έδαφος, χθες, αφού κατάφεραν να ξεπεράσουν χωρίς σοβαρές απώλειες τις αρνητικές ειδήσεις που ήλθαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τόσο για την οικονομία όσο και το χρηματιστήριο.

Ισχυρές ήταν οι μετοχές πετρελαίου, αντανακλώντας τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοινώνουν μεγάλες εταιρείες του κλάδου, ενώ κερδισμένες ήταν και οι μετοχές αεροπορικών εταιρειών, λόγω ελπίδων για καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Χρηματιστές ανέφεραν πως η έντονη αστάθεια των τελευταίων εβδομάδων έχει απομακρυνθεί από την αγορά, καθώς αυτή προσπαθεί να «χωνέψει» τα εντυπωσιακά κέρδη της Δευτέρας, αν και οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τις προοπτικές των μετοχικών αξιών.

Ο Αχιμ Μάτσκε, της Commerzbank, εξηγεί πως «για να ολοκληρωθεί η αρνητική πορεία της αγοράς, που άρχισε το 2000, πρέπει να σχηματισθεί βάση στήριξης στη διάρκεια αρκετών μηνών και όχι μερικών ημερών».

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με άνοδο 0,7% και 0,4%, αντίστοιχα. Ο πρώτος δείκτης βρισκόταν στα χαμηλότερα επίπεδα της πενταετίας, την προηγούμενη Τετάρτη, όμως, κατάφερε να ανακάμψει κατά 11% έκτοτε. Υποχωρεί, πάντως, κατά 25% από την αρχή του έτους.

Η μετοχή του αγγλο-ολλανδικού ομίλου καταναλωτικών αγαθών Unilever ενισχύθηκε σημαντικά, μετά την απόφαση της εταιρείας να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις για τα κέρδη του 2002.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα