Κοινό μέτωπο για στήριξη της απασχόλησης

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011 17:16
UPD:17:22

Συνάντηση με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ είχε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, στο πλαίσιο σειράς μηνιαίων συναντήσεων για την επεξεργασία πολιτικών για τη στήριξη της εργασίας, τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την κοινωνική συνοχή.

Συνάντηση με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ είχε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, στο πλαίσιο σειράς μηνιαίων συναντήσεων για την επεξεργασία πολιτικών για τη στήριξη της εργασίας, τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την κοινωνική συνοχή.

Βασικά θέματα της συνάντησης ήταν το νομοσχέδιο του ΣΕΠΕ, η κοινωνική οικονομία, ο οδικός χάρτης στήριξης της εργασίας, τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα, η κοινωφελής εργασία, η εκπροσώπηση των κοινωνικών εταίρων και η εθνική στρατηγική για την υγιεινή και την ασφάλεια στην εργασία.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο του ΣΕΠΕ, κατατέθηκαν οι βασικές γραμμές και οι Κοινωνικοί Εταίροι δεσμεύθηκαν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους.

Και για την Κοινωνική Οικονομία αναμένονται οι προτάσεις των Κοινωνικών Εταίρων, πριν τη συζήτηση στη Βουλή που πρόκειται να ξεκινήσει σε περίπου δύο εβδομάδες.

Σχετικά με τον οδικό χάρτης στήριξης της εργασίας, το Υπουργείο ανέλυσε τις πολιτικές που προωθούνται προκειμένου να βρεθούν τρόποι στήριξης της επιχειρηματικότητας, οδηγώντας έτσι στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Για τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα, το Υπουργείο προωθεί πολιτικές στήριξης της εργασίας με συμπράξεις διαφόρων φορέων, ιδιωτών και του Δημοσίου, κόστους από 100 έως 300 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφορικά με την κοινωφελή εργασία, ήδη, αναζητείται με συναρμόδιους φορείς ο τρόπος απορρόφησης των ανέργων μέσα από τη δημιουργία εταιριών κοινωνικού σκοπού.

Τέλος, στο ζήτημα της εκπροσώπησης των κοινωνικών εταίρων, αποφασίστηκε η ανανέωση της εκπροσώπησης των κοινωνικών εταίρων, αλλά και η θέσπιση ορίου συμμετοχής στα διάφορα όργανα στις δύο θητείες.

«Η διατήρηση θέσεων εργασίας, σ’ αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο, η ένταξη όσο περισσότερων ανέργων στην αγορά εργασίας και η κοινωνική προστασία αποτελούν πρωταρχικούς στόχους αυτού του Υπουργείου και των πολιτικών του», τόνισε η κ. Κατσέλη μετά τη συνάντηση. Σ’ αυτή μας την προσπάθεια, πρόσθεσε, «έχουμε δίπλα μας τους Κοινωνικούς Εταίρους».

Λ. Κατσέλη: Με συνεργασία και διάλογο βάζουμε ανάχωμα στην ανεργία

Λ. Κατσέλη: Με συνεργασία και διάλογο βάζουμε ανάχωμα στην ανεργία

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ακόμη ότι τις επόμενες εβδομάδες έρχονται στη Βουλή δύο βασικά νομοσχέδια για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας και την Κοινωνική Οικονομία.

Όπως είπε, ζήτησε από τους Κοινωνικούς Εταίρους τις προτάσεις τους πάνω σε αυτά τα βασικά νομοθετήματα, καθώς και τις προτάσεις τους για τον Οδικό Χάρτη Στήριξης της Εργασίας, τον οποίο δρομολογούμε.

«Προσβλέπω σε αυτή τη συνεργασία, οι Κοινωνικοί Εταίροι συμμετέχουν σε όλους του φορείς του Υπουργείου μας, αναβαθμίζουν την εκπροσώπησή τους και με τη συνδρομή τους, τη συνεργασία και τον συνεχή διάλογο βάζουμε ανάχωμα στην ανεργία», κατέληξε η υπουργός.

Δ. Δασκαλόπουλος: Εχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο τρίμηνο

«Η χώρα βρίσκεται σε μία δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία και έχει μπροστά της ένα κρίσιμο τρίμηνο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μετά τη συνάντηση.

Δ. Δασκαλόπουλος: Θα κριθούμε από τις λύσεις που θα δώσουμε

Δ. Δασκαλόπουλος: Θα κριθούμε από τις λύσεις που θα δώσουμε

Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της συνεργασίας όλων για την υπέρβαση της κρίσης: «Όλοι οι πολιτικοί φορείς καθώς και οι κοινωνικοί εταίροι, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, θα κριθούν με μέτρο την ευθύνη που θα επιδείξουν και τη συμβολή τους στο ξεπέρασμα της κρίσης. Ο ουσιαστικός διάλογος και η συνεργασία είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να βρούμε βιώσιμες λύσεις. Αυτό είναι το νόημα της παρουσίας μας σήμερα εδώ και είναι θετικό ότι μονιμοποιούμε αυτή τη συνεργασία. Οι περιστάσεις εναποθέτουν σήμερα αυξημένο λόγο και ρόλο στους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι βιώνουν από πρώτο χέρι την οικονομική και κοινωνική κρίση».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα