Πτωτικές τάσεις στη Νέα Υόρκη

Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2002 16:38

MΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ άνοιξαν και σήμερα οι βασικοί δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων μετά από μία σειρά απογοητευτικών νέων για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, τα κέρδη της πετρελαϊκής εταιρείας Exxon Mobil μειώθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο κατά 41% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Η μείωση αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της αγοράς.

Επιπλέον, η Credit Suisse First Boston υποβάθμισε την επενδυτική της πρόταση για τη μετοχή της Qualcomm Inc. σε «διακράτηση» από «αγορά» επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν διαφαίνεται αισθητή βελτίωση στις προοπτικές της εταιρείας στην επόμενη χρήση.

Η Credit Suisse First Boston αναθεώρησε παράλληλα προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την κερδοφορία της εταιρείας λογισμικού Adobe Systems στην τρέχουσα και στην επόμενη χρήση.

Αποθαρρυντικά ήταν τα νέα και από το χώρο της οικονομίας. Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για τη χορήγηση κρατικού επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 20.000 φθάνοντας τις 387.000. Η αύξηση αυτή -η πρώτη μετά από τρεις εβδομάδες- ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η είδηση αυτή έρχεται να προστεθεί στη χθεσινή είδηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας ήταν 1,1% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στο 2,3% http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/08/01/234936.htm

Στις 17:00 (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθεί ο δείκτης ISM (Institute for Supply Management) για το μεταποιητικό τομέα το μήνα Ιούλιο. Εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στις 55 μονάδες από 56,2 τον Ιούνιο. Την ίδια ώρα θα ανακοινωθούν και οι δαπάνες στον κατασκευαστικό τομέα τον Ιούνιο.

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Dow Jones έχει διαμορφωθεί στις 8.674,77 μονάδες μειωμένος κατά 0,77% και ο Nasdaq στις 1.321,96 μονάδες με απώλειες 0,47%. Ο S&P υποχωρεί κατά 0,69%, στις 905,35 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα