Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011 06:10

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, περιορίζοντας τις απώλειες του περιφερειακού δείκτη μέσα στο έτος, καθώς ανατιμήθηκε το ουόν της Νότιας Κορέας, ενώ ο χρυσός κατέγραψε απώλειες, αφού η εμπιστοσύνη των επενδυτών για την παγκόσμια ανάκαμψη τονώθηκε. Το αργό πετρέλαιο σημείωσε απώλειες μετά τη δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, ότι ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να επεκτείνει την παραγωγή του για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 0,9% φθάνοντας στις 138,35 μονάδες στις 11:25 π.μ. στο Τόκιο. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε ο Standard & Poor’s 500 μετά το ράλι των αμερικανικών μετοχών για δεύτερη ημέρα. Ανοδο 0,4% έναντι του δολαρίου σημείωσε το ουόν της Νότιας Κορέας. Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες. Πτωτικά για τέταρτη ημέρα κινήθηκε ο χρυσός μετά την υποχώρηση του αργού έως 0,6%.

Πέντε μετοχές σημείωναν κέρδη σε κάθε μία που σημείωνε απώλειες μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Asian, ο οποίος έχει σημειώσει άνοδο 0,4% φέτος. Κέρδη 3,2% σημείωσαν οι μετοχές της Samsung Card Co., της νοτιοκορεατικής εταιρείας πιστωτικής κάρτας, μετά την αύξηση των καθαρών της κερδών το τέταρτο τρίμηνο, περισσότερο από έξι φορές και την αναβάθμιση των μετοχών της από την UBS AG. Οι μετοχές της Elpida Memory Inc. οδήγησαν υψηλότερα τις μετοχές του κλάδου των ημιαγωγών μετά την ανακοίνωση της Texas Instruments Inc. για αύξηση 44% των καθαρών της κερδών το τέταρτο τρίμηνο.

Ο δείκτης Nikkei 225 στην Ιαπωνία σημείωνε άνοδο 0,9% φθάνοντας στις 10.442,61 μονάδες στο μέσον της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο Topix σημείωνε άνοδο 1,2% φθάνοντας στις 928,52 μονάδες.

Χθες ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,6% ενώ ο Dow Jones Industrial Average αναρριχήθηκε 0,9% φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2008.

Ανοδικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το ουόν της Νότιας Κορέας. Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε 4,6% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από άνοδο 4,4% το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Το δολάριο υποχώρησε στο 1,3668 ανά ευρώ από 1,3638 χθες πριν από την έναρξη της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Σ. Μπερνάνκι, θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση της Fed σήμερα και αύριο.

Ανοδικά κινήθηκε και το ευρώ πριν από τις σημερινές εκθέσεις που ενδέχεται να δείξουν αύξηση των καταναλωτικών δαπανών στη Γαλλία για δεύτερο μήνα, μετά από την επιτάχυνση του πληθωρισμού των τιμών παραγωγού στην Ισπανία.

Σήμερα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα προχωρήσει στην πώληση ομολόγων ύψους έως 5 δισ. ευρώ (6,8 δισ. δολ.) πενταετούς διάρκειας με την εγγύηση χωρών μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να στηρίξει οικονομικά την Ιρλανδία.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε 0,2% φθάνοντας στα 99,54 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ μετά τα κυβερνητικά στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,5% το τέταρτο τρίμηνο.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση υποχώρησε έως 0,3% φθάνοντας στα 1.331 δολ. η ουγγιά, τα χαμηλότερα επίπεδα σε δύο μήνες και 100 δολ. χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ των 1.431,25 δολ. η ουγγιά στα οποία αναρριχήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου.

Το σιτάρι για παράδοση Μαρτίου υποχώρησε έως 1,6% φθάνοντας στα 8,2175 δολ. ανά μπούσελ, περιορίζοντας την άνοδο πέντε ημερών, μετά τη χθεσινή του άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα πενταμήνου. Η τιμή του στις 9:47 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης βρισκόταν στα 8,2450 δολ. ανά μπούσελ.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Μαρτίου υποχώρησε για έκτη ημέρα έως και 48 σεντς φθάνοντας στα 87,39 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex).

Χθες το καύσιμο έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων μετά τη δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλι αλ-Ναΐμι ότι είναι «αισιόδοξος» για τις αγορές ενεργείας και πως οι τιμές πετρελαίου θα είναι σταθερές. Η Σαουδική Αραβία έχει επιπλέον δυναμικότητα περίπου 4 εκατ. βαρελιών ημερησίως για να διατηρήσει την ισορροπία στην παγκόσμια προσφορά και ζήτηση, συμπλήρωσε ο Σαουδάραβας αξιωματούχος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα