Εκτη ημέρα υποχωρεί το αργό

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011 06:29
A- A A+

Πτωτικά για έκτη ημέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη, ολοκληρώνοντας το μακροβιότερο χρονικό διάστημα απωλειών από τον Ιούλιο, μετά τη δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλι αλ-Ναΐμι, ότι ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να επεκτείνει την παραγωγή του για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση του καυσίμου.

Χθες τα συμβόλαια του αργού έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων μετά τη δήλωση του αλ-Ναΐμι ότι είναι «αισιόδοξος» για τις αγορές ενεργείας και πως οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε σταθερά επίπεδα. Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ, έχει επιπλέον δυναμικότητα περίπου 4 εκατ. βαρελιών ημερησίως για να διατηρήσει την ισορροπία της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης, σύμφωνα με τον Σαουδάραβα αξιωματούχο.

Το πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαρτίου σημείωσε άνοδο έως 48 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας τα 87,39 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) και διαπραγματεύθηκε στα 87,48 δολ. στη 1:11 π.μ. ώρα Σύδνεϋ. Χθες, το πετρέλαιο υποχώρησε 1,24 δολ., ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 87,87 δολ. το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 16 Δεκεμβρίου. Οι τιμές του φέτος έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό 4%.

Αύριο το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας θα ανακοινώσει τα αποθέματα αργού της χώρας. Την εβδομάδα που έληξε στις 14 Ιανουαρίου τα αποθέματα αυξήθηκαν 2,62 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με το υπουργείο.

Το μπρεντ για παράδοση Μαρτίου υποχώρησε 29 σεντς, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 96,32 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Χθες, το μπρεντ υποχώρησε 99 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 96,61 δολ. το βαρέλι.

Προτεινόμενα για εσάς